Blog

Domeinen.bon.an.za

Zonder website besta je niet. Toch? Maar is er ook onderzoek gedaan naar de beste manier van informatievoorziening? Welnee. "We weten toch zelf zeker wat het volk nodig heeft!"

Coolblue gaat van 325 naar 2 domeinennamen. Wij bewegen nog graag de andere kant op: zonder website besta je niet. Onderzoek gedaan naar de beste manier van informatievoorziening? Welnee. We weten toch zelf zeker wat het volk nodig heeft.

Helaas blijken deze wegwerpartikelen niet zo onderhoudsvrij als men soms denkt. Want nog ver nadat men met confetti en champagne op de rode knop heeft gedrukt, mogen andere mensen de sh*t opruimen. Publiek betaalde sh*t, even voor de duidelijkheid.

Zoals nu met de AVG bijvoorbeeld. Wat graafwerk in het domeinenheelal leert dat er nog tig verdwaalde websites rondzweven die iets met persoonsgegevens doen. Dan komen de vragen: Wie is de beheerder, wat kost het en wanneer is de laatste update geweest. Dat laatste is meestal niet recent en dan druk ik me nog zacht uit.

Dat zijn natuurlijk heel vervelende vragen om uit te zoeken, want niemand heeft graag de websitepolitie aan zijn broek. En als aan de achterkant voor iedere opruimactie drie nieuwe projecten gelanceerd worden, dan zakt de moed je snel in de schoenen.

Ik pleit daarom niet alleen voor centrale registratie, maar ook voor centrale handhaving op deze vorm van communicatie. Met andere woorden: consolideren is de standaard en creatie de uitzondering. Want de overlap is gigantisch en het effect nihil. Snif.

Seger de Laaf blogt voor iBestuur op persoonlijke titel.

  • Mieke Bergkamp | 14 juni 2018, 16:16

    Misschien moeten we als gemeenten ook wel terug van 380 eigen websites naar 1 site; met een ‘app-store’ voor optionele lokale services en plug-ins. De nieuwe Omgevingswet schrijft het al voor: 1 overheid.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren