Digitale weerbaarheid
Nieuws

Duitse overheid ziet Firefox als enige veilige browser

De desktopversie van Firefox is van de zes grootste browers de enige die voldoet aan alle minimale veiligheidseisen. Dat blijkt uit onderzoek van het Duitse ministerie van Binnenlandse zaken.

De Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik (BSI), onderdeel van het Duitse ministerie, stelt minimale veiligheidsstandaarden voor browsers op, die onder meer gaan over een beveiligde verbinding, controle over certificaten, updates, cookies en configuraties.

Gemist onderdeel

Bij de meting werden de browsers Mozilla Firefox 120, Google Chrome 119, Microsoft Edge 119, Google Chrome voor Android 119, Mozilla Firefox voor Android 120 en Apple Safari voor iOS 16 meegenomen. Firefox bleek de enige voor de desktop die op alle onderdelen voldoet. Bij anderen was onder meer het configureren van certificaten een gemist onderdeel.

De standaarden zijn in Duitsland niet verplicht. Elke organisatie moet zijn eigen afweging maken bij het wel of niet gebruiken van browsers.

De Nederlandse overheid raadt burgers aan om bij gebruik van onder meer MijnOverheid gebruik te maken van veilige en geschikte browsers. Daarbij worden Chrome, Edge, Safari, Firefox en Opera genoemd. Internet Explorer is inmiddels afgeserveerd.

Elke organisatie moet zijn eigen afweging maken bij het wel of niet gebruiken van browsers.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren