Eén internet (sub)domeinnaam voor de overheid
Het in gang zetten van een herkenbare overheidsextensie blijkt een traject voor de lange adem. Het lijkt erop dat het dit keer echt gaat gebeuren. Maar de kogel is echter nog niet door de kerk. Het is belangrijk om nu echt door te pakken. Ik hoop dat het nog in dit jaar 2023 gaat gebeuren.
Op 2 oktober kopte de voorpagina van het Algemeen Dagblad: ‘Herkenbaar domein kan al veel misbruik voorkomen’. Een groep experts onderschrijven de noodzaak dat internetnamen van overheidswebsites herkenbaar van de overheid moeten zijn, en dat je zo een hoop verwarring en fraude voorkomt.
Bijvoorbeeld voor de vele jongeren die in 2024 18 jaar worden en een zorgtoeslag aanvragen. Met de herkenbare domeinnaamextensie hebben zij een extra factor in handen om zeker te weten dat zij op de juiste website hun aanvraag doen. En niet op een lookalike website die daar veel te veel geld voor vraagt. Door elke overheidswebsite te laten eindigen op .overheid.nl, wordt duidelijk welke websites écht van de overheid zijn. BZK werkt er hard aan om deze 18-jaar levensgebeurtenis nog beter te faciliteren. Hierin mag, vind ik, de domeinnaamextensie als een van de instrumenten niet ontbreken.
Tal van onderzoeken uit de periode 2013 tot 2023 onderschrijven de meerwaarde, en de verschillende invoeringsmogelijkheden[1]. Ook internationaal groeit de lijst van landen die zo’n extensie gebruiken.
Op 23 december 2020 was de kop van mijn blog ‘Waarom lukt het maar niet om als overheid op één domeinnaam-extensie over te gaan?’ Hierin zette ik uiteen tegen welke problematiek mensen aanlopen door de fake overheid websites en de grote hoeveelheid websites die we namens de overheid elke maand weer lanceren.
Een paar maanden geleden veerde ik op. Arjen Lubach sneed dit onderwerp aan in zijn tv-show. Hij onderschatte daarbij overigens de hoeveelheid websites: 1800. Dat blijkt helaas wat laag ingeschat: we hebben alleen als rijksoverheid al meer dan 2900 websites, maar zijn punt was duidelijk.
Door zaken te combineren, kunnen we het makkelijker maken voor burgers en bedrijven, én voor de overheid. Laten we beginnen om alle nieuwe websites van deze extensie te voorzien. En het advies van Arjan Lubach opvolgen: hoeveel websites zijn nodig om te communiceren met onze doelgroep? Stop bijvoorbeeld met campagne- en programma-websites en benut de corporate websites beter. Reduceer de hoeveelheid websites om het weer overzichtelijk en beheersbaar te maken.
Laten we er nu als gemeenten, provincies, rijksoverheid, waterschappen en uitvoeringsorganisaties samen de schouders onderzetten, en de digitale overheid ook écht herkenbaar maken voor burgers en bedrijven. We zijn er als overheid immers voor hen.
Ja, goede ontwikkeling. De eerste stap zal waarschijnlijk wel de domeinnamen van de (rijks)overheid betreffen. Ben benieuwd welke conventie of patroon voor de subdomeinen gaat worden gebruikt. Hoe gaat dat b.v. met een onderwerp zoals ‘gezondheid’ en websites zoals rijksvaccinatieprogramma.nl, vraagovercorona.nl, zorginstituutnederland.nl, loketgezondleven.nl, etc.
Gemeenten zijn wel goed te herkennen. Je zou daar nog wat kunnen stroomlijnen op deelgebieden zoals ‘raad’, of ‘wijken’ En een naam voor lokale samenwerking, met het aloude vraagstuk wat de herkenbare domeinnaam van een gemeente als samenleving zou moeten zijn (Digitale Stad, samen..nl, mijn..nl, etc).
http://www.gemeente.nl (van NVVB) en http://www.gemeenten.nl (VNG) zijn momenteel niet in gebruik. Iets voor het samenwerken van gemeenten?