Data en ai
Nieuws

Efficiënter werken met AI: kansen én risico’s

AI en algoritmen bieden gemeenten mogelijkheden om efficiënter te werken. | Beeld: Shutterstock

‘AI en algoritmen bieden gemeenten mogelijkheden om efficiënter te werken en maatschappelijke uitdagingen aan te pakken’, stelt de Informatiebeveiligingsdienst voor gemeenten (IBD) van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). De dienst stelde een handreiking AI voor Functionarissen Gegevensbescherming (FG) en de Privacy Officers (PO) bij gemeenten.

‘Om de risico’s te beheersen is het essentieel dat gemeenten proactief handelen en passende maatregelen nemen’, schrijft de IBD. In het document worden diverse voorbeelden geschetst van AI-toepassingen voor gemeenten, waaronder chatbots om burgers te woord te staan, geautomatiseerde systemen voor het verwerken van vergunningsaanvragen, data-analyse voor stadsplanning en verkeersbeheer, voorspellingen voor wateroverlast en criminaliteitspatronen. Ook wordt AI voor slim energieverbruik en het opsporen van fraude genoemd, waar de overheid in het verleden diverse keren mee de mist in ging. ‘Algoritmen kunnen worden ingezet om verdachte patronen te identificeren en fraude in bijvoorbeeld belastingaangiften of sociale voorzieningen op te sporen.’

Multidisciplinair team aanstellen

Hoewel de FG en de PO een belangrijke rol hebben bij het waarborgen van privacy en gegevensbescherming bij het gebruik van AI, is het om succesvol te zijn met AI belangrijk dat gemeenten een multidisciplinair team aanstellen met vertegenwoordigers uit verschillende afdelingen en expertisegebieden. ‘Samenwerking tussen verschillende belanghebbenden is essentieel om de technische, juridische, ethische en organisatorische aspecten van AI op een evenwichtige en verantwoorde manier aan te pakken’, aldus de IBD.

Bij de koepelorganisaties gebeurt inmiddels veel op gebied van AI. De IBD organiseert onder meer bijeenkomsten en webinars om zo gemeenten op de hoogte te houden van de nieuwste ontwikkelingen en best practices op AI-gebied. Er is een praktische toets in de maak waarmee gemeenten met betrekking tot ethisch en verantwoord gebruik van AI hun gemeentelijke AI-projecten kunnen toetsen. Ook is er een werkgroep opgezet om gezamenlijk producten en diensten te ontwikkelen op het gebied van AI.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren