Digitale toekomst eu
Nieuws

European Digital Innovation Hub Oost-Nederland van start

De provincies Gelderland en Overijssel hebben op 16 januari de European Digital Innovation Hub (EDIH) Oost-Nederland gepresenteerd. EDIH is onderdeel van het Digital Europe Program, een netwerk van digitale innovatiehubs dat alle regio’s van de Europese Unie bestrijkt. Nederland krijgt vijf industriële EDIH’s.

EDIH is onderdeel van het Digital Europe Program. | Beeld: Europese Commissie

Ondernemers krijgen via de EDIH snel toegang tot testfaciliteiten, kennisinstellingen, experts uit het partnernetwerk en financierings- en internationaliseringsmogelijkheden. Dit alles met als doel de digitaliseringstransitie in de industrie, zorg en agri- & food te versnellen.
De vijf industriële EDIH bouwen voort op de al bestaande regionale Smart Industry Hubs. Voor Oost-Nederland is de bestaande HUB BOOST Smart Industry per 1 januari opgegaan in de EDIH BOOST Robotics. Deze EDIH richt zich op producerende mkb-ondernemingen in de industrie, agrifood en medische technologie.

Subsidie

Alle Europese regio’s konden deze zomer een voorstel bij de EU indienen om van start te gaan met een “European Digital Innovation Hub” Met de oprichting van de vijf hubs is een investering van 30 miljoen euro gemoeid, dat door de Europese Commissie, het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en een aantal provincies ter beschikking wordt gesteld. De komende drie jaar zullen ongeveer 3.500 bedrijven en 200.000 mensen worden ondersteund bij het toepassen van nieuwe digitale technologieën.
De provincies Overijssel en Gelderland hebben voor deze EDIH, samen met 15 consortiumpartners, subsidie aangevraagd bij de Europese Commissie en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De komende drie jaar wordt zes miljoen euro subsidie beschikbaar gesteld door de EU (35%), het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (35%) en de provincies Overijssel en Gelderland (samen 30%).


Gedeputeerden Helga Witjes (Gelderland) en Eddy van Hijum (Overijssel) presenteerden op 16 januari 2023 de European Digital Innovation Hub (EDIH) Oost-Nederland | Beeld: Oost.nl


Partners

Voor EDIH BOOST Robotics werken de provincies Gelderland en Overijssel samen met ondernemersorganisaties, kennisinstellingen en intermediaire organisaties. Dat zijn Oost NL, FME, Koninklijke Metaalunie, Universiteit Twente, Wageningen University & Research, RCT Gelderland, Novel-T, Kennispoort Regio Zwolle, Hogeschool Windesheim, Hogeschool Saxion, HAN University of Applied Sciences, Centrum voor Innovatief Vakmanschap Oost-Nederland (CIVON), Health Valley Netherlands, LAC Smart Welding Factory en Perron038 Zwolle.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren