Nieuws

Facebookgebruik door Rijksoverheid wordt onder de loep genomen

Demissionair minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) gaat het gebruik van Facebook door de Rijksoverheid laten onderzoeken. Dat meldt ze in een brief aan de Tweede Kamer. Er werden vragen gesteld nadat de Duitse privacywaakhond adviseerde dat de regering Facebookpagina’s moet sluiten.

Ollongren (BZK) reageert met haar brief op het artikel Duitse privacy-waakhond: regering moet Facebookpagina’s sluiten. De Tweede Kamer had om een reactie gevraagd.

Nederland kijkt hierbij met een schuin oog mee, omdat er ook door de Nederlandse overheid gebruik wordt gemaakt van Facebook. Dat moet vanzelfsprekend gebeuren binnen de regels voor het beschermen van persoonsgegevens, schrijft Ollongren. “De overheidsinstelling kan als beheerder van een Facebookpagina in som

Bescherming van persoonsgegevens

Ollongren stelt dat ze het belangrijk vindt dat de Nederlandse overheid op rechtmatige en zorgvuldige wijze omgaat met de bescherming van persoonsgegevens. “Daarom laat ik op dit moment uitzoeken op welke manier de Rijksoverheid gebruik maakt van Facebookpagina’s, welke AVG-rol daarin wordt aangenomen en welke afspraken met Facebook hierover mogelijk al bestaan.”

Op basis van het uitzoekwerk wordt bekeken of er mogelijk een gegevensbeschermingseffect beoordeling (DPIA) moet worden opgesteld om te bekijken of er aanvullende maatregelen nodig zijn. “Zo nodig leg ik een DPIA voor aan de Autoriteit Persoonsgegevens.”

  • Mr A.F. le Gras | 7 oktober 2021, 14:27

    Merkwaardig : een minister die stelt het belangrijk te vinden dat de overheid zich aan de wet houdt ! Wat een open deur ! Had iemand iets anders verwacht ?

    Ook merkwaardig : Een minister die dat pas bedenkt nádat ze om een reactie is gevraagd. Heeft ze voorheen zitten te slapen ?

    Nog merkwaardiger : alleen de privacy-aspecten van het gebruik door de overheid van FB pagina’s krijgen de aandacht, niet het gebruik op zich. Wacht de overheid ook hier met het nemen van actie tot iemand anders vaststelt dat FB alle kenmerken draagt van een criminele organisatie ? Fijn hoor zo’n overheid.

    Meest merkwaardig : Dit is een overheid die zegt dat we vertrouwen in haar moeten hebben. Helaas, dat is allang weg.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren