Data en ai
Nieuws

G7-leiders bereiken akkoord over vrijwillige gedragscode AI

De beginselen en gedragscode werden ondertekend tijdens de G7 van Japan in 2023. | Beeld: Shutterstock/iBestuur

G7-leiders hebben een akkoord bereikt over internationale richtsnoeren inzake artificiële intelligentie (AI) en een vrijwillige gedragscode voor AI-ontwikkelaars. Het gaat om een vrijwillige gedragscode die aangeeft hoe de verschillende landen omgaan met het toezicht op AI en de bijbehorende privacyproblematiek en veiligheidsrisico’s. Het geldt als aanvulling op de juridisch bindende regels in het kader van de EU AI Act.

Voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, was een van degenen die de verklaring van de G7-leiders ondertekende. Ze is blij met de internationale richtsnoeren van de G7 en de vrijwillige gedragscode en riep AI-ontwikkelaars op om ‘de gedragscode zo snel mogelijk te ondertekenen en te implementeren’.

Waarborgen van de veiligheid en betrouwbaarheid van technologie

De elf leidende beginselen die zijn aangenomen door de leiders van de zeven landen en de EU bieden richtlijnen voor organisaties die geavanceerde AI-systemen ontwikkelen en inzetten, om de veiligheid en betrouwbaarheid van de wereld te bevorderen. Ze omvatten toezeggingen om risico’s en misbruik te beperken en kwetsbaarheden te identificeren, om het verantwoord delen van informatie, het melden van incidenten en investeringen in cyberbeveiliging aan te moedigen, evenals een labelingsysteem om gebruikers in staat te stellen door AI gegenereerde inhoud te identificeren.

De principes zijn ontwikkeld in het kader van het Hiroshima Artificial Intelligence Process. Deze dienden op hun beurt als basis voor het opstellen van een gedragscode. Hierin staan meer gedetailleerde en praktische richtlijnen voor organisaties die AI ontwikkelen.

Hiroshima Artificial Intelligence Process

Het G7 Hiroshima Artificial Intelligence Process werd ingesteld tijdens de G7-top op 19 mei 2023 om vangrails voor geavanceerde AI-systemen op mondiaal niveau te bevorderen. Het initiatief maakt deel uit van een breder scala aan internationale discussies over vangrails voor AI, onder meer bij de OESO, het Global Partnership on Artificial Intelligence (GPAI) en in de context van het EU-VS-verdrag de Raad voor Handel en Technologie en de digitale partnerschappen van de EU.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren