Digitale toekomst eu
Nieuws

G7 streeft naar internationale gedragscode voor kunstmatige intelligentie

Met de code worden normen en principes vastgelegd voor de ontwikkeling en inzet van AI-technologieën. | Beeld: Shutterstock

De G7-groep van leidende democratische landen hebben 7 september jl. afgesproken een internationale gedragscode voor kunstmatige intelligentie te ontwikkelen. Met de code worden normen en principes vastgelegd voor de ontwikkeling en inzet van AI-technologieën, met de nadruk op ethische en verantwoorde praktijken.

Zowel Europa als de Verenigde Staten willen meer controle kunnen uitoefenen over de ontwikkeling van AI. Met de gedragscode willen ze bedrijven motiveren te stoppen met AI-systemen die maatschappelijke schade kunnen veroorzaken en te investeren in strenge cyberbeveiligingscontroles.

“We erkennen de noodzaak om nieuwe risico’s en uitdagingen voor individuen, de samenleving en democratische waarden te beheersen en de voordelen en kansen van geavanceerde AI-systemen te benutten”, aldus de verklaring van de G7.

Vrijwillige richtlijnen

De Europese Unie is voornemens de eigen AI-wetgeving (AI-act) eind dit jaar te voltooien. De Verenigde Staten zit meer op de lijn van vrijwilligheid. Deze gedragscode is een poging om een ​​verenigd, maar niet-bindend, internationaal regelboek te op te stellen.

Ambtenaren van de G7 zullen begin oktober opnieuw bijeenkomen in Kyoto, Japan. De bedoeling is dat het in november aan de G7-leiders wordt gepresenteerd. Naar verwachting zullen de digitale ministers van de G7-landen de gedragscode finaliseren tijdens een virtuele bijeenkomst die gepland is voor november of december.

Bron: Politico

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren