Digitalisering en democratie
Nieuws

Gratis app Lees Simpel beschikbaar voor alle smartphonegebruikers

Lees Simpel helpt bij het ontcijferen van moeilijke (overheids)brieven met behulp van AI. | Beeld: Lees Simpel

Vanaf vandaag is de gratis app Lees Simpel beschikbaar voor alle smartphonegebruikers. De Nederlandse app helpt mensen met het lezen van ingewikkelde brieven.

Je maakt een foto van een moeilijke brief en de app geeft een samenvatting in begrijpelijke taal. Daarvoor wordt gebruikgemaakt van de kunstmatige intelligentie (AI) van OpenAI. In juni was er een succesvolle pilot voor iPhone. Nu is er ook een Android-versie van de app.

Uitgetest

Lieke Derksen, vrijwilliger bij stichting Leer Zelf Online, behoort tot de doelgroep. Op verzoek van Binnenlands Bestuur probeert ze de iPhone-app uit. Ze fotografeert twee aan haar gerichte brieven. De samenvatting die de app genereert noemt ze ‘verbazingwekkend duidelijk’. Ze zegt: ‘Ik dacht dat ik de brief van de verzekering over een vergoeding goed had begrepen, maar dit had ik zelf niet uit de brief gehaald.’

AI for good om maatschappelijke doelen te bereiken

Bedenker van de app Hester Benedictus, voormalig beleidsadviseur bij de gemeente Amsterdam, wil met de app een impuls te geven aan AI for good. Dat is AI die wordt ingezet om maatschappelijke doelen te bereiken. “We hopen in de eerste plaats zoveel mogelijk mensen te helpen met het lezen van brieven,” zegt ze. ‘”Maar de app laat ook zien dat AI niet eng hoeft te zijn en dat het je juist kan helpen met heel praktische dingen. Met AI kan je bestaande maatschappelijke problemen op heel nieuwe manieren oplossen.”

Het kan natuurlijk niet zo zijn dat een overheidsorganisatie een ingewikkelde brief naar een inwoner stuurt met de boodschap: vraag maar aan je app wat het betekent.

De app mag geen structurele oplossing zijn

Het idee voor de app ontstond in februari tijdens Amsterdam AI Hackathon. Het team maakte in 24 uur een werkend prototype van de app, met de werktitel  ‘Simpel’, en won daarmee de ‘most mind blowing’ award. Naar aanleiding van de hackaton werd het team overspoeld met positieve reacties. Veel van die reacties waren afkomstig van ambtenaren, die wellicht dachten dat er nu een oplossing was gevonden voor hun moeilijke brieven. Derksen. “Het is een mooie tijdelijke oplossing, maar het mooiste zou zijn als de app niet meer nodig is.” Het kan natuurlijk niet zo zijn dat een overheidsorganisatie een ingewikkelde brief naar een inwoner stuurt met de boodschap: vraag maar aan je app wat het betekent.

Privacy by design

Stichting SIDN fonds ondersteunt het initiatief, dat geen winstoogmerk heeft. De app maakt via een API gebruik van de AI van OpenAI. Gefotografeerde brieven komen niet in het taalmodel van OpenAI terecht. De server van Lees Simpel slaat de brief niet op. Er is ook geen account nodig om van de app gebruik te maken. Dit heeft dan weer als nadeel dat app-gebruikers de samenvatting niet kunnen opslaan (tenzij ze een screenshot maken).

 

Dit artikel werd eerder gepubliceerd bij onze collega’s van Binnenlands Bestuur

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren