Data en ai
Nieuws

Hackshield van de stad Amsterdam wint de Smart City Award

Ieder jaar reikt de organisatie van de Smart City World Expo prijzen uit aan steden wier initiatieven de stedelijke omgeving leefbaarder, welvarender en duurzamer maken. World Smart City Awards kent tien categorieën. De jury had dit jaar de zware taak om te kiezen uit 337 inzendingen uit 60 landen.

Hackshield projectleider Joshua Serrao neemt de award in ontvangst.

Hackshield van de stad Amsterdam won de Smart City Award in de categorie Safety & Security. De winnaar van de VNG Gemeentedelers 2021 leert kinderen van 8-12 jaar spelenderwijs omgaan met de gevaren van de wereld online. De jonge ‘cyber agents’ leren hoe zij zichzelf en hun familie kunnen beschermen tegen cybercriminelen. Dat kan in de klas en sinds kort ook in de bieb, met een ‘Augmented Reality Quest’. Met hun tablet in de hand gaan kinderen in de bibliotheek op jacht naar desinformatie.

Voor projectleider Joshua Serrao was het in ontvangst mogen nemen van de Award een onvergetelijke ervaring. “Met een paar trotse stappen stond ik daar, mainstage, nam bij het lopen naar de stip een glimp van de zaal in me op om nooit meer te vergeten en kreeg de award overhandigd en met een glimlach keek ik de zaal in, geen idee in welke cameralens ik moest kijken.” In één minuut kon hij niet iedereen bedanken, dus noemde hij helemaal geen namen. “Ik kon alleen maar zeggen hoe tof dit was, dat ik mede namens het hele team dankbaar was voor de erkenning.”

Seoul slimste stad van 2022

Seoul mag zich de slimste stad van 2022 noemen. De Zuid-Koreaanse stad met bijna tien miljoen inwoners won de Smart City Award in Barcelona. Voorzitter van de Seoul Digital Foundation Yosik Kang nam de prijs in ontvangst voor het platform Smart Seoul, een ecosysteem voor het bevorderen van digitale inclusie. Door data te verzamelen wil de stad diensten op maat ontwikkelen voor de sociaal kwetsbaarste inwoners, om te voorkomen dat zij buiten de digitale samenleving vallen. De vijf pijlers onder Smart Seoul zijn communicatie, mobiliteit, onderwijs, veiligheid en technologiegebruik.

Chicago: prijs voor slimme straatverlichting

De stad Chicago won in de categorie Energie & Omgeving voor hun voor slimme straatverlichting. In samenwerking met het bedrijf TerraGo vervangt Chicago in de komende tien jaar ruim 270.000 verouderde oranje straatlampen door een netwerk van LED-verlichting. Dit bespaart de belastingbetaler naar verwachting 10 miljoen dollar per jaar. De hele backoffice (onderhoud, facturatie, routing) wordt gedigitaliseerd met TerraGo’s low-code applicatie Streetlight Ops, wat tijd en papier gaat schelen. Het genomineerde Hart van Zuid van Rotterdam kreeg overigens het hardste applaus in deze categorie. Rotterdam werkt op Zuid aan een warmtenetwerk dat energie effectief verdeeld tussen gebouwen.

Vlaams dataplatform

Het Smart City Data Platform (SCDP) van de steden Brugge, Leuven en Roeselare won in de categorie ‘Enabling Technologies’. Hun streven is een standaard dataplatform voor Vlaamse steden en gemeenten, en de gezamenlijke aankoop van het SCDP is daar de aanzet toe. De drie steden bundelen hun krachten én sommige stedelijke gegevens. Sensordata over luchtkwaliteit, verkeersdrukte en geluidsoverlast komen al binnen op het platform, dat ook een gegevensbron gaat zijn voor een Digital Twin. De steden hopen daarmee meer datagedreven beleid te kunnen gaan maken.

Dublin drones

Smart Dublin is van plan drones in te zetten voor de lokale overheid. Het project dat die inzet wil versnellen won de award voor de categorie Governance & Economie. In een privaat-publieke samenwerking gaat de gemeente Dublin onderzoeken wat drones kunnen betekenen voor de inwoners en wat ervoor nodig is om dat mogelijk te maken

Selectieproces

De organisatie van de Smart City Awards ontving 337 voorstellen uit 60 landen. Elk voorstel werd gewogen op tien selectiecriteria, onder meer innovatie, inclusiviteit, betrouwbaarheid van data, haalbaarheid in uitvoering en burgerparticipatie/cocreatie.
Een panel van deskundigen beoordeelde de voorstellen die aan de gestelde eisen voldeden en vroegen waar nodig om aanvullende informatie. De hoofdcategorieën hadden ieder drie finalisten, voor de Smart City Award en Innovation Award waren het er zes.
Alle finalisten waren verplicht om de prijsuitreiking fysiek in Barcelona bij te wonen. De winnaar van de Smart City Award werd gekozen door een erejury bestaande uit vertegenwoordigers van het stadsbestuur van Barcelona, UN-Habitat, de Wereldbank, de EC-missie voor klimaatneutrale en slimme steden en het Smart City Expo World Congress.
De competitie is open voor publieke en private bedrijven, steden, ondernemers, digitale vernieuwers, ontwikkelaars, onderzoekscentra, universiteiten, vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld, ngo’s, coöperaties, consortia en sociale activisten met ontwrichtende visies en oplossingen voor het beheer en de ontwikkeling van steden.

Voor een compleet overzicht van alle winnaars en genomineerden: www.smartcityexpo.com/world-smart-city-awards

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren