Overheid in transitie
Artikel

iBestuur Magazine #48 met directeur-generaal Eva Heijblom

Eva Heijblom is directeur-generaal Digitaliseren en Overheidsorganisatie van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelatie. Beeld: Cover iBestuur Magazine #48

Een minister voor digitalisering, daar is Eva Heijblom helemaal voor, vertelt ze aan iBestuur Magazine. De nieuwe directeur-generaal Digitaliseren en Overheidsorganisatie van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties plaats daar wel een kanttekening bij: “Maar dan wel inclusief coördinerende bevoegdheden en mandaat.”

Heijblom trof bij haar aantreden in juni een organisatie aan met een heel groot hart voor digitalisering en dienstverlening. “Bij BZK kijken we nadrukkelijk naar digitalisering vanuit onze waarden, niet vanuit de technologie. Het gaat om grondrechten, democratie, veiligheid, transparantie”, zegt ze. Dat de uitdaging alleen maar groter wordt met de voortrazende technologische ontwikkelingen realiseert ze zich maar al te goed. Haar idee: “Zoiets als een Rapid Response Team instellen. Een soort publiek-private samenwerking met kennisinstellingen die snel kan acteren op ontwikkelingen zou een zeer nuttig gremium zijn.” BZK is al hele interessante samenwerkingsverbanden aangegaan. Als voorbeelden noemt Heijblom de ontwikkeling van de e-wallet en het algoritmeregister.

EU-wallet

In een artikel over de Europese digitale identiteit schetsen we de uitdagingen die adoptie van de Europese e-wallet met zich meebrengt. Het gebruik van de EU-wallet zal ‘volledig vrijwillig’ zijn en de eisen zijn pittig: open source, transparant, gereguleerd, interoperabel en met goede zorg voor privacy en beveiliging. En omdat de grote techgiganten zich ook de  wallet storten, zetten de EU en demissionair staatssecretaris Van Huffelen vaart achter de realisatie van de European Digital Identity (EUDI) Wallet. Fred Slikker, managing director bij Digidentity, weet dat er kritiek is op het tempo, maar is niet ongerust over een te hoge snelheid of te weinig invloed van Nederland. “Nederland ontwikkelt zelf ook een wallet.”

Nieuwe tak AP

iBestuur spreekt ook met Sven Stevenson, programmadirecteur van de directie Coördinatie Algoritmes (DCA), de nieuwste tak van de  Autoriteit Persoonsgegevens. Volgens Stevenson zullen meldingen in het algoritmeregister een bron zijn voor het detecteren van risico’s. “En het belangrijkste wettelijke instrument, de Europese AI-verordening, moet eind 2023 gereed zijn en in 2024 opgenomen in nationale wetgevingen. Daarop volgt de handhaving.”

Digitale verdediging

Nog meer EU in het komende magazine met een artikel over de Cyber Solidarity Act. En een afscheidsinterview met ‘onze man op cybersecurity’ Hans de Vries, die na negen jaar het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) verlaat. Cybersecurity is in die jaren steeds meer iets geworden dat over landsgrenzen heen gaat, constateert bij. “Het is van iets technisch ook tot iets geopolitieks geworden.” Over landsgrenzen gesproken; de verdediging daarvan is steeds meer een digitale aangelegenheid. Defensie-CIO Jeroen van der Vlugt vertelt over de digitaliseringsstrategie van zijn ministerie en de rol van het Datalab. “Als wij geen gebruikmaken van alle technologische middelen die tot onze beschikking staan en de tegenstander doet het wel, dan zijn we kansloos.”

 

Beeld op de congreszaal tijdens het plenaire debat

Terugblik iBestuur Congres 2023

Uiteraard blikken we in woord en beeld terug op het afgelopen iBestuur Congres. En als u daardoor de smaak te pakken heeft, kunt u kort na het verschijnen van het magazine nog uitgebreider terugblikken in het speciale e-magazine over het congres én verschillende sessies zijn bovendien integraal terug te kijken.

Klik HIER om de ‘aftermovie’ te bekijken

De volledige artikelen en nog veel meer leest u in het komende iBestuur magazine.
Rond 17 oktober valt deze op de (digitale) mat!

Nog geen (gratis) abonnement? Klik HIER

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren