Overheid in transitie
Nieuws

Implementatie Woo is nog een hele klus voor gemeenten

Veel gemeenten staan vrijwel aan het begin van de implementatie Woo. | Beeld: shutterstock

Gemeenten en gemeentelijke regelingen zijn gestart met de implementatie van de Wet open overheid (Woo), die op 1 mei 2022 is ingegaan. Hoe ver ze hiermee ondertussen zijn, is te zien op een dashboard Waarstaatjegemeente.nl dat de VNG-monitor uit het voorjaar van 2023 weergeeft. Erg ver blijken de circa 160 gemeenten die de vragenlijst invulden nog niet te zijn. Van de gemeenten die niet eens meewerkten mogen geen wonderen verwacht worden.

Opmerkelijk is dat 18 van de circa 160 gemeenten nog geen W00 contactpersoon heeft aangesteld die inwoners, bedrijven en onderzoekers kan helpen bij het vinden van de documenten. Dit is al verplicht vanaf het moment dat de wet in werking trad. Ook heeft 40 procent van deze gemeenten nog geen projectplan opgesteld om de invoering van de Woo te structureren.

Actieve openbaarmaking

Overheden moeten volgens de Woo documenten binnen 14 dagen nadat ze zijn vastgesteld of ontvangen, publiceren op het internet. Hierbij worden voor gemeenten 11 categorieën onderscheiden. Met de categorieën wet- en regelgeving, organisatie- en contactgegevens en vergaderstukken zijn gemeenten goed op streek (zie onderstaand schema). Minder ver zijn ze met klachten en onderzoeken.

Aantal Woo-verzoeken

40 gemeenten zijn aan de slag met de archivering van Woo-verzoeken. Niet verrassend is dat de grote gemeenten meer Woo-verzoeken te verwerken krijgen dan de kleine. Amsterdam spant de kroon met 468 verzoeken in 2022. Berkelland en Vlieland ontvingen er in dezelfde periode slechts 4.

Archivering e-mail en tekstberichten

Naast officiële documenten en brieven moeten gemeenten ook online correspondentie gaan archiveren. Met het beheer van e-mail- en tekstberichten gaat het nog niet hard. Slechts 44 van de 160 gemeenten geven aan het beheer op e-mailberichten geregeld te hebben, zo’n 45 zijn bezig met de archivering van tekstberichten (sms en whatsapp).

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren