Data en ai
Nieuws

Internetconsultatie Uitvoeringswet Data Act van start

De datawet moet de Europese economie als geheel te goede komen. | Beeld: Shutterstock

Demissionair minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat is vandaag de consultatieronde begonnen in verband met de Nederlandse uitvoeringswetgeving van de Data Act. De wet moet in september 2025 in werking treden.

De Data Act moet ervoor gaan zorgen dat inwoners in EU-landen grip op hun gegevens kunnen houden. Zo komen er regels in de EU over wie er toegang heeft tot deze data en wie gebruik mag maken van data uit slimme apparaten. Hierdoor krijgen zowel  consumenten als bedrijven meer zeggenschap. Ook moeten inwoners makkelijker kunnen  overstappen tussen clouddiensten en diensten van verschillende cloudaanbieders met elkaar verbinden.

De datawet moet de Europese economie als geheel te goede komen. De wetgeving moet de ontwikkeling van nieuwe markten en producten stimuleren, en ertoe leiden dat er meer banen worden gecreëerd in de data-economie.

Procedure

Via de internetconsultatie kunnen bedrijven, organisaties en consumenten reageren op het voorstel voor de uitvoeringswet Dataverordening, waarin onder andere toezichthouders worden aangewezen en sancties worden vastgesteld. Na de internetconsultatie gaat de uitvoeringswet voor advies naar de Raad van State en daarna vindt behandeling in de Tweede en Eerste Kamer plaats.

 

Lees ook:

 

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren