Data en ai
Nieuws

Invulling toezichtsarrangement AP voor Belastingdienst van start

De AP stelt een toezichtarrangement in om de acties van de Belastingdienst te kunnen volgen en te controleren. | Beeld: Shutterstock

Staatssecretaris Van Rij van Financiën heeft de Tweede Kamer geïnformeerd over het toezichtsarrangement dat de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) wil instellen voor de Belastingdienst om tot een duurzame verbetering van de bescherming van persoonsgegevens te komen. De AP schreef hierover 19 april jl. al een brief aan Van Rij. Inmiddels zijn de eerste gesprekken over de invulling van het arrangement gevoerd.

De AP verwacht dat het toezicht vijf jaar gaat duren. Dit schrijft staatssecretaris Van Rij in een brief aan de Tweede Kamer. ‘Jaarlijks zal er een evaluatie plaatsvinden om vast te stellen welke verbeteringen er door de Belastingdienst zijn gerealiseerd en welke aanvullende acties er nog nodig zijn’.

Meerjarige financiering

Wat hij niet in zijn brief schrijft is dat hiervoor ook extra budget nodig is. De AP verwacht dat een meerjarige financiering nodig is om de activiteiten te kunnen uitvoeren. ‘Het gaat om een bedrag van 2 miljoen per jaar, voor een periode van 5 jaar’, schrijft Aleid Wolfsen, voorzitter van de AP. Dit bedrag moet opgehoest worden door de Belastingdienst.

Nog niet AVG-compliant

In de afgelopen jaren heeft de AP meermaals onderzoek uitgevoerd bij de Belastingdienst en ook de nodige boetes uitgedeeld.

  • In 2023 constateerde de AP dat de Belastingdienst tot 2021 op grote schaal persoonsgegevens van belastingbetalers verzamelde voor het toezicht en de bestrijding van fraude. Gegevens werden opgeslagen in het Risico Analyse Model (RAM), een zelfgebouwde database die sinds 2000 operationeel is.
  • In april 2022 legde de AP de Belastingdienst een boete op van 3,7 miljoen euro vanwege de jarenlange illegale verwerking van persoonsgegevens in de Fraude Signalering Voorziening (FSV).
  • In december 2021 kreeg de Belastingdienst een boete van 2,75 miljoen euro, omdat de ze jarenlang de (dubbele) nationaliteit van aanvragers van kinderopvangtoeslag op onrechtmatige hadden verwerkt.
  • In december 2018 kreeg de dienst een verwerkingsverbod opgelegd voor het gebruik van het burgerservicenummer (BSN) in het btw-identificatienummer van zelfstandigen.

De AP stelt nu een toezichtarrangement in om de acties van de Belastingdienst te kunnen volgen en te controleren. Tegelijk bieden ze begeleiding aan de medewerkers van de dienst. De AP wil daarbij gaan werken met de inzet van risicomodellen. Ook de cultuur binnen de Belastingdienst met betrekking tot het omgaan met persoonsgegevens is een belangrijk punt van aandacht.

Lees ook:

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren