Digitalisering en democratie
Nieuws

Kabinet grijpt in om desinformatie met generatieve AI te voorkomen

De Tweede Kamer wordt binnenkort geïnformeerd over de effectieve aanpak van desinformatie. | Beeld: Shutterstock

Het kabinet gaat maatregelen nemen om de verspreiding van desinformatie tegen te gaan. Dat meldt demissionair minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken in antwoorden op Kamervragen van PvdD en PvdA-GroenLinks.

De partijen wilden van De Jonge, die eerder in een brief schreef dat hij burgers beter wil informeren en weerbaarder wil maken tegen desinformatie, weten op welke manier hij dat wil doen. De Jonge schrijft in zijn antwoord dat het kabinet gezien de nieuwe verschillende technologische ontwikkelingen en maatschappelijke veranderingen waaronder een stijging in extremistische handelingen mede veroorzaakt door complottheorieën met meer concrete acties moet komen tegen de creatie en verspreiding van desinformatie.

De inhoud van de maatregelen is nog niet bekend. “Over deze maatregelen en verdere uitbreiding en verdieping van de Rijksbrede strategie voor de effectieve aanpak van desinformatie wordt uw Kamer binnenkort geïnformeerd in de Voortgangsbrief over deze strategie.”

Complottheorieën onderzoeken kan niet

De partijen waren ook benieuwd naar de reden waarom de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten geen onderzoek mogen doen naar complottheorieën, zoals De Jonge in de eerdergenoemde brief aangaf. “Om complottheorieën online te ontdekken zou een onafhankelijke autoriteit de online omgeving moeten monitoren. Zo’n algehele monitoringsmogelijkheid verhoudt zich niet goed tot de bescherming van de persoonlijke levenssfeer. Daarnaast zou het een zogenoemd chilling effect hebben op de vrijheid van meningsuiting”, schrijft de Jonge.

Ook bij de lokale overheid is desinformatie een toenemend probleem. Gemeentesecretarissen, wethouders en raadsleden zien een toename aan misleidende informatie en maken zich zorgen op de impact ervan op de lokale democratie. Dat bleek in augustus 2023 uit een quickscan van IenO Research in opdracht van het ministerie van Binnenlands Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Ze zouden onder meer geholpen zijn met een algemeen beschikbaar document met alle complottheorieën die in omloop zijn.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren