Overheid in transitie
Nieuws

Mijlpaal voor MijnOverheid: 10 miljoen gebruikers

MijnOverheid, het persoonlijke portaal van de overheid voor inwoners, bereikte in mei een mijlpaal van 10 miljoen gebruikers. In totaal werd er vorig jaar 73 miljoen keer ingelogd.

Via MijnOverheid kunnen mensen persoonlijke gegevens inzien, post van de overheid ontvangen in de digitale Berichtenbox en de status bekijken van lopende zaken bij de overheid. In 2022 logden 8,5 miljoen unieke gebruikers in op mijnoverheid.nl en/of Berichtenbox. Dat betekent dat ongeveer 90 procent van de gebruikers actief is. In totaal werd er vorig jaar 73 miljoen keer ingelogd. Gemiddeld maken mensen met een account op MijnOverheid.nl 8 keer per jaar gebruik van de site of de app.

MijnOverheid wordt regelmatig misbruikt voor phising

Bezoekers van MijnOverheid zijn met name te spreken over het gebruiksgemak en de overzichtelijkheid van de website, laat een woordvoerder weten van Logius, de ict-ontwikkelaar van de overheid. Minder tevreden is een deel van de bezoekers over het doorverwijzen naar een andere site of over de vindbaarheid van bepaalde informatie. Ook wordt MijnOverheid regelmatig misbruikt voor phising. Gebruikers ontvangen dan een e-mail met de melding dat er een bericht op MijnOverheid klaar zou staan en een valse link.

Nieuwe functionaliteiten op komst

Aan nieuwe functionaliteiten wordt gewerkt. Met behulp van gegevens uit het Handelsregister gaat MijnOverheid binnenkort tonen bij welke organisaties de gebruiker als bestuurder staat ingeschreven. Logius onderzoekt de mogelijkheid om in MijnOverheid te tonen welke gegevens van de gebruiker zijn gedeeld met welke overheidsorganisatie en wanneer dat gebeurde.

Onlangs is een pilot afgerond waarin woningzoekenden hun inkomensgegevens via MijnOverheid konden delen met woningcorporaties, om in aanmerking te kunnen komen voor een huurwoning. Na aanpassing van wetgeving kan deze mogelijkheid in de nabije toekomst landelijk worden ingezet.

'Vaarwel blauwe envelop'

MijnOverheid werd 15 jaar geleden gelanceerd op initiatief van onder meer de Belastingdienst, RDW en UWV. Bekendheid kreeg het met name door de ‘Vaarwel blauwe envelop’-campagne van de Belastingdienst uit 2016. Veel Nederlanders kozen er toen voor om post niet meer op papier, maar digitaal te ontvangen via de Berichtenbox-app. Hiermee is digitale post van de overheid direct op een mobiel apparaat te lezen. Afgelopen jaar verzonden aangesloten organisaties meer dan 80 miljoen berichten. MijnOverheid bestaat daarnaast uit de MijnGegevens-app, waarmee mensen persoonlijke gegevens kunnen inzien.

MijnOverheid is te gebruiken voor iedereen van 14 jaar of ouder, die in het bezit is van een Burgerservicenummer (BSN), de Nederlandse nationaliteit heeft of in Nederland woont, en die beschikt over een DigiD of een ander Europees goedgekeurd inlogmiddel.

Dit artikel werd eerder gepubliceerd bij onze collega’s van Binnenlands Bestuur

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren