Nieuws

Data en Ethiek Summit levert waardevolle vragen op

Op donderdag 31 oktober vond in de Verkadefabriek in ’s-Hertogenbosch de Data en Ethiek: Hart van AI Summit plaats. Meer dan 360 dataprofessionals en ‘datanieuwsgierigen’ verzamelden zich voor een programma vol inspirerende presentaties en interactieve workshops.

De Data en Ethiek: Hart van AI Summit maakte onderdeel uit van de Den Bosch Data Week. Voor de tweede keer vond deze dataweek plaats in ’s-Hertogenbosch. De Summit werd geopend door staatssecretaris Raymond Knops van BZK (op video) en burgemeester Jack Mikkers van ’s-Hertogenbosch. Die laatste benoemde de snelheid waarmee geïnnoveerd wordt als een belangrijke uitdaging: er moeten spelregels worden gemaakt terwijl het spel al gespeeld wordt. Dat maakt het belangrijk om te werken vanuit gezamenlijke principes. En die kunnen betrokkenen alleen samen vaststellen.

Op weg naar reguleringskader

Het plenaire programma ging verder met een presentatie van onderzoeker Elisabeth Timmermans over de ontwikkeling van datingapp Tinder. Van het ontstaan van het idee tot de wens om er geld mee te gaan verdienen en het al dan niet doorverkopen van gegevens. Vervolgens was er een gesprek tussen hoogleraar Fundamentele Rechten Prof. Mr. Janneke Gerards en digital advisor Harry van Geijn van Microsoft. Zij bespraken de gemeenschappelijke wens om een reguleringskader en de vraag of ons huidige wetgevingsproces nog wel geschikt is voor de vraagstukken van nu.

Zelf afwegingen maken

Na de plenaire opening gingen de deelnemers uiteen en konden zij kiezen voor 21 verschillende sessies. Daarin werden zij vaak uitgedaagd zelf afwegingen te maken tussen verschillende belangen. Onderwerpen die aan bod kwamen, waren bijvoorbeeld de inzet van data bij de bestrijding van ondermijnende criminaliteit en de toepassing van ‘slimme verkeerslichten’ om verkeer beter door te laten stromen. Verder konden bezoekers de hele middag terecht in het Mobiel Media Lab van de politie en vonden er diverse crowd consulting sessies plaats.

Verzamelen van datavragen

In de plenaire afsluiting werd de oogst van de Summit verzameld: vooral heel veel (nieuwe) vragen. En dat is voor deze bijeenkomst een heel positieve conclusie. Niet voor niets werd tijdens de Summit de website www.mijndatavraag.nl gelanceerd: een initiatief van het Leer- en Expertisepunt Datagedreven Werken.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren