Nieuws

Standaard Platform verplicht bij ontwikkelen en hosten BZK-diensten

Het ministerie van BZK heeft besloten om het Standaard Platform voor te schrijven als verplichte keuze voor het ontwikkelen en hosten van ICT-systemen. Er geldt voortaan een pas-toe-of-leg uit-beleid voor alle organisaties van BZK. Het Standaard Platform is een clouddienst die wordt beheerd door Logius.

Beeld: Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Het vernieuwen of ontwikkelen van ICT gebeurt steeds vaker via clouddiensten. Gebruik van dezelfde clouddienst heeft veel voordelen, volgens BZK. Het vergroot de wendbaarheid, leidt het tot een hoge mate van efficiëntie, gezamenlijke kennisopbouw, gezamenlijke inkoop en vermindering van het aantal aanbestedingen.
Het Standaard Platform is bedoeld voor alle BZK-onderdelen, maar wordt ook breder ingezet binnen de overheid. Het platform biedt ICT-ontwikkelaars kant-en-klare ontwikkelomgevingen aan, waarmee zij websites en applicaties kunnen ontwikkelen en beheren die voldoen aan de richtlijnen van de overheid.

Cloud First strategie BZK

Het ministerie wil dat het Standaard Platform gebruikt gaat worden als clouddienst voor ontwikkeling en hosting. Dit heeft het ministerie van BZK in december 2021 vastgesteld met zijn visie en –strategie over ‘cloud first’ ontwikkelen. Als het Standaard Platform toch niet gebruikt kan worden, dan moet de opdrachtgever dit uitleggen aan de Chief Information Office (CIO) van het ministerie van BZK.

Meer informatie

Dienst: Standaard Platform

  • Edo Plantinga | 18 februari 2022, 18:10

    Klinkt goed in principe. Dit draait op Kubernetes toch? Zijn er ook al plannen om dit te laten voldoen aan de Haven cloud standaard die door VNG Realisatie ontwikkeld is? Dat zou helemaal mooi zijn.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren