Nieuws

Nieuwe toolbox BZK helpt ethisch verantwoord innoveren

Vind je het lastig om nieuwe technologieën op waarde te schatten? Twijfel je wel eens welke publieke waarde je voorrang moet geven? De Toolbox Ethisch Verantwoorde Innovatie helpt jou bij het maken van keuzes. Het ministerie van BZK presenteerde deze toolbox tijdens de Den Bosch Data Week.

Bram de Rijk. Beeld: Rene de Gilde

Fraude opsporen door het koppelen van overheidssystemen. Het gedrag van burgers sturen via persuasive technologies. De inzet van (nieuwe) technologie kan een grote invloed hebben op belangrijke publieke waarden, zoals privacy, rechtsgelijkheid en autonomie. Het ministerie van BZK ontwikkelde daarom zeven kernprincipes voor verantwoorde innovatie. Voor elk kernprincipe geeft de toolbox een aantal concrete adviezen met verwijzingen naar diverse ‘tools’. Denk bijvoorbeeld aan checklists voor datakwaliteit, ethical impact assessments, methoden voor burgerparticipatie en succesvoorbeelden van living labs.

Geen blauwdruk

De toolbox is op 31 oktober gepresenteerd tijdens de Data en Ethiek: Hart van AI Summit, onderdeel van de Den Bosch Data Week. “Op het gebied van data en ethiek was al veel informatie beschikbaar, maar een handig overzicht ontbrak nog”, vertelde Bram de Rijk, beleidsmedewerker Publieke Waarden en Nieuwe Technologie bij het ministerie van BZK. “De toolbox geeft geen blauwdruk voor innovatie, maar gereedschappen die organisaties naar eigen inzicht kunnen inzetten in een project. We hopen dat gebruikers ook nieuwe en betere tools gaan aandragen, want innovatie gaat natuurlijk altijd door.”

  • Klik hier om direct naar de toolbox te gaan
  • Lees hier een interview met Bram de Rijk over de toolbox

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren