Data en ai
Nieuws

Nederland gaat een eigen open taalmodel ontwikkelen: GPT-NL

GPT-NL moet een open, veilige en betrouwbare en omgeving worden waar partijen Large Language Models uit kunnen proberen. | Beeld: Shutterstock

Met financiering van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat gaan non-profitpartijen TNO, NFI en SURF samen een taalmodel à la ChatGPT ontwikkelen. Dit wordt gezien als een belangrijke stap op weg naar transparant, eerlijk en toetsbaar gebruik van AI naar Nederlandse en Europese waarden en richtlijnen en met respect voor het eigenaarschap van data. 

GPT-NL moet de strategische autonomie en kennis van Nederland versterken op het gebied van AI, Data Science, en Data Spaces. GPT-NL wordt een virtuele faciliteit die open staat voor partners die met data en kennis willen bijdragen of die toepassingen willen ontwikkelen op basis van GPT-NL. Een veilige en betrouwbare en omgeving worden waar partijen LLMs (Large Language Models) uit kunnen proberen. Het kan worden ingezet binnen zowel academische instellingen, door onderzoekers en door overheden, bijvoorbeeld voor specifieke toepassingen op het gebied van veiligheid, gezondheid, onderwijs, dienstverlening.

GPT-NL moet bijdragen aan meer openheid, transparantie en bescherming van de dataprivacy van gebruikers. Ook is er nadrukkelijk aandacht voor duurzaamheidaspecten, zoals het energiegebruik van dit type AI.

TNO, SURF en NFI willen samen met partners een sterk en waardevol ecosysteem bouwen rond GPT-NL. Ze komen graag in contact met partners die daar aan willen bijdragen, met data, kennis of die die toepassingen willen ontwikkelen op basis van GPT-NL. Lees meer

De uitvoering van het plan bestaat uit twee fases. In het eerste jaar staat de concrete ontwikkeling van het Nederlandse taalmodel centraal, waar ook de academische sector actief zal worden betrokken. De vervolgfase is die van exploitatie, waarbij voor de voorziene computerkracht een connectie met de nationale supercomputer is voorzien. Voor de realisatie van GPT-NL is door RVO/EZK 13,5 mln toegezegd.

 

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren