Digitalisering en democratie
Nieuws

Nieuwe IRMA/Yivi app vanaf 4 april beschikbaar

De IRMA-app voor digitale authenticatie, ontwikkeld door hoogleraar security, privacy en identity Bart Jacobs en Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN), is doorontwikkeld en omgedoopt tot Yivi. Vanaf 4 april kan de nieuwe app gedownload worden. De app hoopt één van de toonaangevende ID-Wallets te worden in Europa.

Yivi wordt in de markt gezet als ‘de gratis ID-digitale waarmee je de controle over je digitale identiteit terugpakt’. | Beeld: Yivi

Yivi wordt in Nederland de komende tijd op pilot-basis gebruikt bij een aantal organisaties, waaronder gemeenten, een aantal zorgorganisaties en verzekeraars. De komende periode hoopt Yivi definitief toegelaten te worden tot het stelsel van functionerende ID-Wallets in Nederland. Met de door de Eerste Kamer aangenomen Wet Digitale Overheid is weer een hobbel genomen.

IRMA

Yivi is de voortzetting van de IRMA-app, ontwikkeld door de stichting Privacy by Design. IRMA stond voor ‘I Reveal my Attributes’. Bij de ontwikkeling werd nauw samengewerkt met SIDN, de beheerder van het .nl-domein. Met de gratis IRMA-app konden gebruikers hun eigen ‘identiteitsattributen’ ophalen met hun smartphones, en vervolgens alleen de noodzakelijke attributen onthullen of delen met online serviceproviders en anderen die om hun gegevens vragen. Er werden geen persoonlijke gegevens centraal of ergens behalve op de telefoon van de gebruiker opgeslagen.

Certificering

Yivi verwacht deze zomer de benodigde certificering te krijgen, vertelt Peter Eikelboom, Business Developer van de Yivi-app, aan AG Connect Er is veel belangstelling voor Yivi en de andere ID-Wallets. “Het ligt bij veel organisaties al een tijdje op de plank, klaar voor een uitrol. Steeds meer organisaties werken naar de komst van ID Wallets toe.” Intussen probeert Yivi ook in Europa voet straks voet aan de grond te krijgen als één van de identiteitswallets, maar de onderhandelingen over de eisen en functionaliteiten voor de architectuur in Brussel zijn nu nog gaande.

“Er komen steeds meer Europese eisen en op tafel, met name om ze generiek en marktconform te maken.”

Voor Yivi is het een lang, ingewikkeld een spannend traject. De ID-Wallet moet straks voldoen aan eisen uit de bestaande EIDAS-verordening voor elektronische identificatie, maar ook Europese eisen en functionaliteiten voor de architectuur waarover nu onderhandeld wordt. Daarbovenop komen nog de Nederlandse eisen en functionaliteiten uit de Wet Digitale overheid.

“We proberen de komende tijd dus aan de eisen op drie verschillende vlakken te voldoen. Met name vanuit Europa betekenen de gestelde eisen en standaarden veel technisch werk.” De eisen waar nog aan moet worden voldaan bestaan onder meer uit de gebruikersondersteuning zoals de bereikbaarheid van de helpdesk. “En er komen steeds meer Europese eisen en wensen op tafel nu, met name om ze generiek en marktconform te maken, Je kan dit het beste vergelijken met auto’s waarbij een stuur, rem en gaspedaal altijd op dezelfde plek moeten zitten. Apps voor bankzaken zijn ook een voorbeeld, deze komen qua navigatie altijd overeen met het oog op de gebruiker.”

Nieuwe naam en design

Yivi heeft sinds kort niet alleen een nieuwe naam, er is ook flinke slag gemaakt op gebied van design. “We hebben onder meer een verbeterde huisstijl doorgevoerd en diverse verbeteringen op gebied van toegankelijkheid. Onder de motorkap hebben we de app verder aangepast naar gestelde eisen. Vanaf 4 april krijgt iedere gebruiker van Yivi automatisch een update.”

“Het gebruik van ID-Wallets gaat in 2024 echt een vlucht nemen.”

Eikelboom verwacht dat het gebruik van ID-Wallets pas in 2024 echt een vlucht gaan nemen, wanneer Nederlandse identificatiemiddelen de certificering vanuit de Wet Digitale Overheid rond hebben. Op dit moment bestaat er volgens Eikelboom al een actieve community die deelneemt aan pilots.

De interesse voor ID-Wallets neemt alleen maar toe. “Het besef dat ze vele processen makkelijker gaat maken wordt steeds groter. In Nederland lopen we met onze Wet Digitale Overheid al iets voor op de Europese plannen en hebben we vermoedelijk wat sneller een stelsel aan ID-Wallets opgetuigd die aansluit bij de Europese eisen dan in de andere landen. In de loop van 2024 en in 2025 is zal er snel meer volwassenheid op dit gebied ontstaan.”

Ga voor mee informatie naar Yivi.app

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren