Personalia
Personalia

Ontslagen OpenAI-topman Sam Altman naar Microsoft?

Sam Altman tijdens de AI conferentie in Taipei in september 2023. | Beeld: Shutterstock

De ontslagen topman Sam Altman van ChatGPT-moederbedrijf OpenAI gaat wellicht aan de slag bij Microsoft. Dat heeft topman Satya Nadella gezegd. Altman zou samen met de opgestapte OpenAI-president Greg Brockman leiding gaan geven aan een nieuw team dat gaat werken aan geavanceerd onderzoek rond kunstmatige intelligentie.

Update

Altman zou toch weer terug willen keren naar ‘zijn’ OpenAI, melden ingewijde bronnen aan The Verge. Eén van de voorwaarden daarbij zou zijn dat de huidige board aftreedt. Datzelfde bestuur staat niet alleen onder druk door Altmans eisen en het personeelsdreigement van bijna volledige leegloop.

Altman werd vrijdag onverwacht ontslagen, omdat het bestuur van OpenAI het vertrouwen in hem was kwijtgeraakt. Hij was volgens het bestuur niet altijd openhartig in zijn communicatie, aldus een verklaring. OpenAI-medeoprichter Brockman stapte vervolgens uit protest over het ontslag van Altman zelf op. Ook andere topmensen hebben inmiddels aangegeven te vertrekken.

Zorgen over de veiligheid van genAI lijken de basis te zijn voor het ontslag van Altman. Hij zou teveel gericht zijn op de snelle groei van het bedrijf en de ontwikkeling van de technologie.

Terugkeer niet aan de orde

Grote investeerders in OpenAI, waaronder Microsoft, hadden volgens bronnen juist druk uitgeoefend op het bedrijf om Altman weer terug te laten keren. Maar inmiddels heeft OpenAI al een nieuwe bestuursvoorzitter benoemd, namelijk Emmett Shear. Hij is medeoprichter en voormalig topman van videostreamingsite Twitch.

Nadella zegt op  X (voorheen Twitter) dat Microsoft snel de middelen zal vrijmaken die Altman en Brockman nodig hebben om succesvol te zijn. Hij verklaarde verder uit te kijken om Shear en zijn team te leren kennen en dat Microsoft toegewijd blijft aan het partnerschap met OpenAI. Microsoft bezit bijna de helft van OpenAI.

 CEO van de nieuwe AI-groep

“De missie gaat door”, reageert Altman in een bericht op X (voorheen Twitter). In reactie daarop laat Microsofts hoogste baas weten dat hij “super excited” is dat Altman zich bij Microsoft voegt als CEO van de nieuwe AI-groep van het techbedrijf. Daarbij moet de in huis gehaalde AI-topman een nieuw tempo voor innovatie gaan neerzetten.

“We hebben veel geleerd in de afgelopen jaren over hoe oprichters en innovators ruimte te geven om onafhankelijke identiteiten en culturen te bouwen binnen Microsoft”, stelt Nadella. Hij noemt daarbij enkele grote overnames van zijn bedrijf, waar die aankopen wel op zichzelf zijn blijven staan. Dit zijn ontwikkelplatform GitHub, Minecraft-maker Mojang Studios en zakelijk social network LinkedIn. Nadella zegt ernaar uit te kijken om Altman eenzelfde zelfstandige identiteit en cultuur te laten creëren op het gebied van AI.

Bron: ANP en AG Connect

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren