Nieuws

Plannen hyperscale datacenter Zeewolde tijdelijk gestaakt

Na oproepen van de eerste Kamer en Tweede Kamer aan het kabinet om de bouw van een hyperscale datacenter in Zeewolde tegen te houden, heeft Facebooks moederbedrijf Meta besloten de ontwikkeling van het megadatacenter tijdelijk te staken. Voor hoelang is niet duidelijk. Het wachten is en blijft op het Rijksvastgoedbedrijf, dat moet bepalen of het grond wil verkopen aan Meta.

Beeld: Shutterstock

In een verklaring stelt Meta dat de gemeentelijke, provinciale en landelijke overheid het bedrijf in 2019 heeft uitgenodigd om een datacenterinvestering in Nederland te doen en dat het bedrijf altijd een goede match met de lokale, provinciale en landelijke belangen voor ogen heeft gehad.

Echter vanaf het moment dat bekend werd dat Meta achter de grondaankoop zat en ook nog eens naar buiten kwam dat er in het geheim gesprekken waren gevoerd met het rijk om voorrang te krijgen op het elektriciteitsnet, keerde de publieke opinie en landelijke politiek zich steeds meer tegen de plannen

De gemeenteraad van Zeewolde sprak zich in december nog uit voor de bouw van het datacenter van Meta. Met de gemeenteraadsverkiezingen is een nieuwe gemeenteraad aangetreden. Deze heef zich inmiddels uitgesproken tegen de komst van het datacenter. Hiermee is de komst van het datacenter van Meta in Zeewolde nu zeer onzeker geworden.

Plaats een reactie

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd.