Digitalisering en democratie
Nieuws

Politieke partijen tekenen stembusakkoord over ai en digitalisering

In het akkoord staan negen punten waar op de politiek volgens de organisaties in de komende kabinetsperiode actie moet ondernemen. | Beeld: shutterstock

D66, GroenLinks-PvdA, SP, Partij voor de Dieren, Volt, ChristenUnie en Bij1 ondertekenden 4 november jl. een stembusakkoord over digitalisering. Hierin staan afspraken over maatschappij en digitalisering en ai-toezicht die de partijen opnemen in hun programma voor de komende Tweede Kamerverkiezingen.

Impact op mensenrechten

Digitale ontwikkelingen hebben veel invloed op mensenrechten. Die zijn online lang niet zo goed beschermd als zou moeten, vinden de initiatiefnemers. Voor een veilige digitale toekomst zijn volgens de organisaties goede afspraken nodig over onder meer privacy, algoritmes en kinderrechten. In het akkoord staan negen punten waar op de politiek volgens de organisaties in de komende kabinetsperiode actie moet ondernemen.

Minister van Digitale Zaken

Met het stembusakkoord beloven bovengenoemde politieke partijen dat ze zich  hard willen maken voor een onafhankelijke digitale publieke ruimte, toezicht op AI en besluitvorming op basis van algoritmes. Ook spreken ze de wens uit voor een minister van Digitale Zaken.

Het is niet de eerste keer dat er een digitaal stembusakkoord wordt opgesteld in Nederland. In 2021 ondertekenden D66, GroenLinks, PvdA, SP, Partij voor de Dieren, Volt, Piratenpartij en Nida een eerdere versie van het digitale stembusakkoord. Ook toen werd er gepleit voor een ministerie van Digitale Zaken.

Het digitaal stembusakkoord is een initiatief van Amnesty International, Bits of Freedom, Open State Foundation, PublicSpaces, SETUP en Waag Futurelab.

Impakt Festival

Tijdens het Impakt Festival in Utrecht op zaterdag 4 november werd het stembusakkoord toegelicht en ondertekend door de politieke partijen. Ook vond er die avond een discussie plaats over digitalisering en de overheid, met Lisa van Ginneken (D66), Marieke Koekkoek (Volt), Renske Leijten (SP) Hawre Rahimi (VVD) en Jesse Six Dijkstra (NSC).

Dit artikel werd eerder gepubliceerd bij onze collega’s van Binnenlands Bestuur

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren