Nieuws

7 juli: Keukentafelsessie #3: Zicht en zeggenschap

Hoe krijgt de burger regie op eigen gegevens? Daarover praat Arre Zuurmond, regeringscommissaris Informatiehuishouding, op 7 juli tijdens de derde Keukentafelsessie met diverse gasten. Wat zijn de belemmeringen aan de kant van de overheid? En wat zijn de oplossingen? Meld u aan om live mee te kijken en mee te praten.

Arre Zuurmond in gesprek tijdens Keukentafelsessie #2 in regiobibliotheek Lek & IJssel in IJsselstein. | Beeld: Arnoud van Gemeren

Meld u aan via deze link.

Op 7 juli organiseren we de derde in de reeks Keukentafelsessies met Arre Zuurmond, regeringscommissaris Informatiehuishouding. Deze keer over regie op (eigen) gegevens.

Organisaties verzamelen gegevens van burgers; ook overheidsorganisaties en organisaties in het publieke domein doen dat in grote mate. De gestructureerde gegevens worden gebruikt om beslissingen te nemen over burgers. Bijvoorbeeld voor welke toeslag of medische behandeling ze in aanmerking komen. Nu al die gegevens in digitale systemen staan is het voor de burger lang niet altijd inzichtelijk welke informatie de overheid over hem heeft.

De regeringscommissaris gaat met zijn gasten – van binnen en buiten de overheid – in gesprek over dit thema. Wat betekent het gebrek aan zicht op en zeggenschap over eigen gegevens voor de informatiepositie van burgers wanneer zij zakendoen met de overheid? Wat zijn de belemmeringen aan de kant van de overheid; denk aan privacyregelgeving en ICT-systemen die niet met elkaar ‘praten’? En wat zijn de oplossingen?

Arre Zuurmond formuleert naar aanleiding van de gesprekken een aantal vragen. In de break-outsessie kunt u online meepraten over het vraagstuk van uw keuze. Dat gebeurt onder begeleiding van een moderator; die zal de opbrengsten terugbrengen aan tafel. Dit is dé kans om mee te denken met de agenda van de regeringscommissaris Informatiehuishouding. Goed om te weten: een aantal vraagstukken uit de eerdere breakout-sessies zijn al opgepakt in Den Haag!

Tafelgasten

Gasten zijn:

  • Marc van Dijk, directeur MedMij
  • Joëlle van Kommer, projectleider Stadsring51
  • Linda Lemmens, plaatsvervangend directeur van de Stichting Sociale Wijkteams
  • Karien Postel, programmamanager IDO Bibliotheek Eemland
  • Arjan Widlak, directeur stichting Kafkabrigade
  • Ad van Loon, directeur Qiy Foundation
  • Paul Zeef beleidsadviseur ministerie BZK
  • Kiske de Leest, projectleider CJIB
  • Jelle Visscher, Strategisch informatie managergemeente Amersfoort.

Meld u aan via deze link.

Wanneer: donderdag 7 juli, 15:00-17:30 uur
Waar: live opname Bibliotheek het Eemhuis, Amersfoort
Kijken en meedoen: online
Organisatie: iBestuur en Rijksprogramma Duurzaam Digitale Informatiehuishouding

Keukentafelsessies

iBestuur organiseert samen met RDDI een reeks keukentafelsessies met Regeringscommissaris Informatiehuishouding Arre Zuurmond. De keukentafelsessies gaan door tot in het voorjaar van 2023, vanuit verschillende bibliotheken in het land.

Terugkijken

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren