Data en ai
Artikel

Receptenboek om AI-toepassingen ‘groener’ te maken

Luis Miranda da Cruz werkt aan een 'receptenboek’ waarmee ontwikkelaars en AI-experts energie-efficiënte oplossingen kunnen vinden. | beeld: Shutterstock/AI-gegenereerd

De overheid zou meer moeten doen om  het energieverbruik van AI in kaart te brengen, vindt Luis Miranda da Cruz van TU Delft. Hij werkt aan een ‘receptenboek’ waarmee ontwikkelaars en AI-experts gemakkelijk energie-efficiënte oplossingen kunnen vinden voor terugkerende problemen bij het ontwikkelen van AI-systemenHet gaat om richtlijnen, maar ook geautomatiseerde ontwikkeltools waarmee ontwikkelaars gelijk feedback krijgen op de gemaakte keuzes.

Overheden werken volop met kunstmatige intelligentie, bijvoorbeeld met chatbots, automatische beeldherkenning en slimme geluidsmeters. Deze toepassingen verbruiken veel energie. Tegelijk heeft de overheid een opdracht als het gaat om klimaatdoelen. Uit onderzoek van iBestuur en Business Insider bleek deze week dat dit nog wel eens een ondergeschoven kindje is.

Miranda da Cruz (foto: TU Delft): “Er worden vele discussies gevoerd over de risico’s van banenverlies, intellectueel eigendom en deepfakes, maar over de uitstoot van AI gaat het heel erg weinig terwijl deze systemen veel energie slurpen.” Over energiezuinige hardware waarop AI kan draaien is veel bekend, maar dat geldt niet voor de energiezuinigheid van de AI-modellen zelf. “Er is weinig stimulans om gegevens hierover nauwkeurig te rapporteren.”

Energie-efficiënt werken met minder complexe modellen

Volgens Miranda da Cruz kan de overheid diverse energiebesparende maatregelen nemen op gebied van AI, onder meer door het verminderen van de hoeveelheid gegevens die gebruikt worden om een model te trainen. Maar ook met modeloptimalisatie. “Dat wil zeggen: zorg ervoor dat het model van een AI-toepassing zelf minder complex is, zodat het minder energie verbruikt voor hetzelfde resultaat. Neem wanneer het model goed werkt daarna ook optimalisatiestappen om het energie-efficiënt te maken.” Miranda da Cruz beschrijft een model dat wordt ingezet om vragen van burgers te beantwoorden. “Het is niet nodig om zo’n model ook te trainen om hele romans te schrijven.”

De overheid zou de technologiesector meer moeten stimuleren om energieverbruik van software te rapporteren, analyseren en terug te dringen.
Luis Miranda da Cruz van TU Delft

Hij voegt toe dat er ook een economische reden is om te werken met energie-efficiënte AI-modellen. “De kosten om het AI-systeem operationeel te houden zijn zo hoog dat wie een goede oplossing heeft om deze energiekosten terug te dringen, veel geld bespaart.” Een probleem is alleen dat energie-efficiëntie niet in hetzelfde tempo verbetert als het energieverbruik toeneemt.

Complexiteit AI-modellen groeit razendsnel

“De complexiteit van AI-modellen is sinds 2012 elke 3 tot 4 maanden verdubbeld. Ter vergelijking: de gemiddelde groei aan complexiteit in de softwarewereld wordt ongeveer elke twee jaar verdubbeld.” Miranda da Cruz zou graag zien dat de Nederlandse overheid de technologiesector meer stimuleert om energieverbruik van software te rapporteren, analyseren en terug te dringen.

Ook hoopt hij op meer investeringen in onderzoek, innovatie en onderwijs op het gebied van energie-efficiënte AI. “We zien nu veel investeringen in AI voor duurzame doeleinden, dat is geweldig en leidt tot vooruitgang, maar het is ook paradoxaal wanneer we niet investeren in het duurzamer maken van AI zelf.”

AI is systeemtechnologie

Bij gemeenten liggen op dit moment vooral toepassingen met generatieve AI onder de loep. In een trendanalyse AI en algoritmen stelde de VNG in september dat er rond AI enorme hypevorming plaatsvindt, waarbij bedrijven een commercieel belang hebben om te doen alsof ontwikkelingen zo snel gaan dat ze nauwelijks zijn bij te benen. “Zo spelen ze in op de angst om achter te blijven bij publieke en private organisaties en leiden ze de aandacht af van zaken die nú spelen, zoals bias en discriminatie in AI-systemen”, aldus de VNG.

Liever laat de VNG zich leiden door het advies van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR), die AI een systeemtechnologie noemt. Een systeemtechnologie heeft een grote impact op de samenleving, die vooraf niet kan worden voorzien, daar moet je strategisch over nadenken. Of zoals Corien Prins het bij de presentatie van het advies zei: “De overheid moet zich niet alleen richten op acute vraagstukken, maar een strategische langetermijnvisie ontwikkelen. Het gaat er namelijk om hoe we onze samenleving willen inrichten.”

Lees ook:

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren