Digitale weerbaarheid
Nieuws

Rijksoverheid lanceert NIS2-Quickscan

De NIS2-richtlijn is gericht op het vergroten van de digitale weerbaarheid van bedrijven en organisaties in de Europese Unie. | Beeld: Shutterstock

Vandaag heeft het ministerie van Economische Zaken en Klimaat de NIS2-Quickscan gelanceerd waarmee organisaties zich kunnen voorbereiden op de komst van de nieuwe Europese NIS2-richtlijn. 

De NIS2-Quickscan is bedoeld voor IT- en cybersecurity-specialisten en -verantwoordelijken binnen organisaties. Door 40 ja/nee-vragen in te vullen krijgen ze een beeld van de status van de digitale weerbaarheid van hun organisatie. De Quickscan biedt ook handelingsperspectief: per thema worden technische of organisatorische maatregelen voorgesteld die kunnen bijdragen aan de digitale weerbaarheid van organisaties en aan de voorbereiding op de NIS2. Het levert een mooie actiepuntenlijst op. De antwoorden in de QuickScan zijn niet herleidbaar tot een persoon, organisatie of IP-adres. De score van de zelfscan kan gedownload worden.

Implementatie NIS2-richtlijn 

Op de valreep van januari is officieel naar buiten gekomen dat de Nederlandse overheid er niet in gaat slagen om de EU-richtlijn voor betere cybersecurity te implementeren in wetgeving voor ons land. De voorbereidende stappen voor de consultatie over deze Nederlandse implementatie loopt uitstel op. Daardoor wordt de deadline van 17 oktober níet gehaald, heeft demissionair minister Yeşilgöz-Zegerius laten weten.

De verlate implementatie heeft tot gevolg dat de naleving van de nieuwe eisen nog niet wettelijk afdwingbaar zal zijn. Organisaties wordt geadviseerd al wel aan de slag te gaan met de voorbereidingen. De Quick-scan kan organisaties daarbij helpen.

Lees ook:

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren