Data en ai
Nieuws

‘UWV moet stoppen met dataverzameling voor opsporing fraude’

man kijkt met loep naar informatie op laptop
UWV plaatste zonder toestemming ‘cookies’ om fraude op te sporen. | Beeld: Shutterstock

UWV wist al sinds 2020 dat het wet overtrad met dataverzameling, maar waarschuwingen van de interne toezichthouder werden genegeerd, blijkt uit onderzoek van de NOS.

Vorige maand berichtten de NOS en Nieuwsuur al dat het UWV op een illegale manier gegevens verzamelde om de locatie van mensen te achterhalen en zonder toestemming ‘cookies’ plaatste om fraude op te sporen. Daarmee overtrad het UWV op meerdere manieren de wet. Nu blijkt dat de interne toezichthouder hier drie jaar geleden al voor heeft gewaarschuwd. Het UWV ontkent tegenover de nieuwssite dat het de waarschuwingen negeerde, maar erkent dat het “meer aandacht en prioriteit” had moeten hebben voor het probleem.

FNV overweegt kort geding

De FNV overweegt een kort geding aan te spannen om de uitvoeringsinstantie te dwingen direct te stoppen met deze praktijken. FNV-vicevoorzitter Kitty Jong noemt het “onbestaanbaar” dat “het UWV willens en wetens een systeem in stand hield waarvan het wist dat het de rechten van mensen schond. Wéér verzamelt de overheid illegaal gegevens van burgers nog vóórdat duidelijk is of ze iets hebben misdaan. Het UWV moet alle dataverzameling voor opsporing en handhaving direct stoppen”, aldus Jong.

Niet de eerste keer

Het is volgens de vakbond niet de eerste keer dat de overheid met het gebruik en verzamelen van digitale gegevens de fout in gaat. Dat gebeurde ook bij SyRI een systeem dat fraude moest opsporen. De rechter verbood SyRI in een zaak tegen de Staat die de FNV samen met haar partners aanspande. De FNV bereidt op dit moment een nieuwe rechtszaak voor tegen de Staat over een ander landelijk opsporingssysteem tegen fraude: het LSI. Mogelijk zijn de illegaal verkregen gegevens van het UWV ook voor dat systeem gebruikt.

 

Bron: ANP

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren