Digitalisering en democratie
Artikel

Vul de Technologie Kieswijzer 2023 in!

Rudy van Belkom bij de introductie van de eerste Technologie Kieswijzer in 2021. | Beeld: STT

Hoe vindt u dat we in Nederland omgaan met digitaliseringsvraagstukken? Vul de Technologie Kieswijzer 2023 in en ontdek welke politieke partijen de meeste raakvlakken met uw opvattingen hebben over de aanpak van ‘digitale zaken’. Met de resultaten wil Rudy van Belkom verder in gesprek met de politiek.

In de Technologie Kieswijzer worden 17 vragen voorgelegd met vijf mogelijke antwoorden. Daarbij gaat het niet zozeer om het wat, maar vooral om hoe de lezer denkt dat bepaalde zaken het beste zouden moeten worden aangepakt.

Klik HIER om de Technologie Kieswijzer in te vullen

Inmiddels hebben bijna 6.000 mensen de Kieswijzer ingevuld. Dat mogen er van Rudy van Belkom, directeur van de Stichting Toekomstbeeld der Techniek (STT) en initiatiefnemer van de Technologie Kieswijzer, nog wel wat meer worden. “Met de resultaten kunnen we verder in gesprek met de politiek. Want digitale zaken moeten ook ná de verkiezingen worden meegenomen in het formatieproces,” zegt hij.

We kunnen hiermee in kaart brengen hoe Nederlanders denken over de toekomst van de digitale samenleving.
Rudy van Belkom, directeur van de Stichting Toekomstbeeld der Techniek

Van Belkom gaat de resultaten, net als bij de verkiezingen van 2021, analyseren en hierover publiceren. “Doordat we geen binaire stellingen gebruiken (een/oneens), maar per thema 5 inhoudelijke oplossingen voorleggen krijgen we een veel genuanceerder beeld van de behoeften. We kunnen hiermee in kaart brengen hoe Nederlanders denken over de toekomst van de digitale samenleving.”

Analyse 2021

Bij de voorgaande verkiezingen spraken bijna 30.000 burgers zich via de Technologie Kieswijzer uit over de digitale toekomst van Nederland. Een van de conclusies uit de analyse van deze eerste Technologie Kieswijzer was dat de politiek te weinig verantwoordelijkheid nam voor de impact van digitale technologieën op onze samenleving. De meeste politieke partijen zetten destijds in op het versterken van de vaardigheden en middelen van nationale toezichthouders. Dus niet zozeer meer verantwoordelijkheid voor de overheid, maar eerder ‘outsourcing’. Gebruikers van de Technologie Kieswijzer keken daar anders tegenaan: 40 procent koos voor een minister voor Digitale Zaken versus 23 procent voor het versterken van nationale toezichthouders.

Klik HIER voor de Data analyse Technologie Kieswijzer 2021

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren