Data en ai
Nieuws

Zorg dat de mens bepaalt hoe een toekomst met AI eruitziet

Het is tijd om publieke controle te nemen over de ontwikkeling van AI, stellen de initiatiefnemers van de petitie. | Beeld: aipetitie.nl

Met die oproep is groep van geëngageerde adviseurs en denkers, waaronder Kees Verhoeven, Mark Thiessen en Otto Barten vanmorgen  een petitie gestart om de politiek op te roepen controle te nemen over de ontwikkeling van AI. Inmiddels is de petitie al meer dan 500 keer ondertekend.

De initiatiefnemers waarschuwen dat machtige bedrijven zoals Microsoft en Google het tempo en de richting bepalen. Daarbij zitten deze commerciële spelers in een ratrace om AI-doorbraken te forceren en nieuwe toepassingen op de markt te brengen. De consequenties zijn niet te overzien en we zijn er dus niet op voorbereid.

Politiek moet maatregelen nemen

Het is tijd om publieke controle te nemen over de ontwikkeling van AI, stellen ze. En om ons voor te bereiden op wat komen gaat. Met regels. Met beperkingen. Met begrenzingen. In de petitie roepen ze de Tweede Kamer en het kabinet op tot het nemen van de volgende maatregelen:

  • Neem een leidende rol in Europa en voer via EU-wetgeving hoogstaande regulering van AI-toepassingen door. Neem de AI-verordening nog dit jaar aan. Zorg dat geavanceerde AI, zoals foundation models, onder ‘high risk’ vallen, reduceer systemische risico’s en dwing transparantie af over de training van het model.
  • Versnel de aanname van het AI-verdrag in de Raad van Europa en (mede-)initieer het opzetten van een internationale top over AI op korte termijn.
  • Vraag instanties met kennis en ervaring van AI om advies, verzoek om een snelle update van het WRR-rapport “Opgave AI” en koppel daaraan direct een rijksbreed actieplan.
  • Laat door ieder ministerie in kaart brengen op welke gebieden AI fundamentele invloed zal uitoefenen en breng in kaart waar extra regelgeving nodig is om die invloed in goede banen te leiden. Stel als overheid ook een AI-inkoopstrategie vast.
  • Informeer de Nederlandse bevolking op laagdrempelige wijze over de kansen en bedreigingen van de inzet van AI.
  • Bewaak het onderscheid tussen menselijk en kunstmatig. Dwing af dat duidelijk is wanneer een uiting met AI tot stand is gekomen of wanneer een mens communiceert met AI. Dwing AI-ontwikkelaars publieke verantwoording af te leggen over de ontwikkelkeuzes die ze maken.
  • Werk toe naar 300 voltijd onderzoeksposities op de vakgebieden AI Safety, AI en rechtsstaat en existentieel risico in een nieuw op te zetten onderzoeksinstituut en/of bij bestaande instituten.

Klik HIER voor de petitie

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren