Nieuws

Pop-upmuseum over algoritmen in Den Haag

Terwijl algoritmen steeds vaker onderdeel uitmaken van ons dagelijks leven, weten veel mensen nog maar weinig over de werking ervan. In het stadhuis van Den Haag is daarom een Algoritmisch Historisch Museum geopend.

Beeld: Omroep West

Om concreet te maken wat algoritmen (kunnen) doen, neemt het museum de bezoeker mee terug in de tijd. Centrale vraag: hoe zouden algoritmen invloed hebben gehad op belangrijke perioden in de geschiedenis? Welke gevolgen zouden ze bijvoorbeeld hebben gehad voor de economische depressie in de jaren ’30? En voor de verzuiling van de jaren ’50? Aan de hand van deze verkenning wil het museum de kennis en het bewustzijn over algoritmen bij de burger vergroten. Veel aandacht gaat hierbij naar de impact van algoritmen op publieke waarden, zoals privacy en autonomie.

Jaren ’50 Tinder

Het Algoritmisch Historisch Museum is op woensdag 25 september geopend door wethouder Saskia Bruines (Onderwijs, Kenniseconomie en Internationaal) en Bas den Hollander, directeur Informatiesamenleving & Overheid van het ministerie van BZK. Zij werden rondgeleid door curator Casper de Jong, die ze onder meer meenam naar een jaren ’50 Tinder-machine. Op basis van persoonlijke gegevens koppelt deze machine de gebruiker aan een historisch figuur, als ‘ideale match’.

Omroep West maakte daar een leuk nieuwsitem over.

Het Algoritmisch Historisch Museum is tot en met 5 oktober te bezoeken in het Atrium van het stadhuis in Den Haag.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren