Nieuws

Open source: van ambitie naar realiteit

Wat is open source en hoe worden de principes van open source toegepast? Welke kansen en risico’s bestaan er? En tot slot: hoe maakt open source de dienstverlening van de overheid open, wendbaar en transparant? In opdracht van de directie Digitale Samenleving van het ministerie van BZK zijn vier video's gemaakt over ‘inzichten’ plus tools en praktijkverhalen.

Ron Roozendaal, CIO bij het ministerie van VWS vertelt in deze MOOC over het belang van transparant werken. De MOOC is gepubliceerd op omooc.nl

De video’s zijn bedoeld voor overheidsprofessionals die werkzaam zijn bij het rijk, de provincie of gemeenten. Dat kunnen bestuurders of adviseurs zijn, die met software te maken hebben. Het ministerie van BZK wil hen bewust maken van de mogelijkheden van open source. Niet de technische kant, maar de bestuurlijke aspecten staan centraal.

Video 1
De eerste video gaat in op de vraag waarom open source goed past bij de publieke waarden die mensen nastreven.

 • Matthijs Goense, Innovation designer Novum bij de SVB, vertelt hoe dit bijdraagt aan belangrijke waarden van de overheid.
 • Raymond Alexander, manager bij VNG Realisatie, blikt vooruit en legt uit waarom en hoe de overheid nog meer met open source kan doen.
 • Yvo Hunnink, concernadviseur innovatie bij de gemeente Den Haag, gaat in op de implementatie van open source.
  BEKIJK Inzicht #1 Jouw waarden en open source

Video 2
In de tweede video wordt de vraag aan de orde gesteld of open (source) ontwikkelen de nieuwe standaard moet worden.

 • Edo Plantinga, projectmanager bij Dimpact, legt uit waarom opensource werken belangrijk is voor de overheid.
 • Ron Roozendaal, CIO bij het ministerie van VWS, gaat in op het maatschappelijk belang van transparant werken.
 • Neil Smyth, Co-founder Alkemio en CTO Digital Technical Director at YES!Delft, vertelt over zijn visie op een open source samenleving en de manier waarop het platform Alkemio dit uitdraagt.
  BEKIJK Inzicht #2 Open (source) ontwikkelen: de nieuwe standaard?

Video 3
In de derde video staan de vooroordelen en discussie rond open source centraal.

 • Melanie Rieback, CEO/Co-founder of Radically Open Security, vertelt waarom werken met open source voor haar vanzelfsprekend is en waarom dit, ondanks bestaande bezwaren, ook voor de overheid zou kunnen gelden.
 • Giulietta Marani, Programmamanager ICTU & Digicampus, legt uit wat er allemaal bij de implementatie van open source komt kijken en wat er nodig is om dit te laten slagen.
 • Mathieu Paapst, Internetrecht-jurist, vertelt over welke barrières het gebruik van open source in de weg staan en hoe deze in werkelijkheid overwonnen kunnen worden.
 • Bart Jacobs, professor of Security, Privacy and Identity, legt uit hoe open source een instrument kan zijn om op een onafhankelijke en efficiënte manier transparante en privacy vriendelijke software te ontwikkelen.
  BEKIJK Inzicht #3 Vooroordelen en de discussie

Video 4
Wordt binnenkort gepubliceerd.

MOOC Open source

Deze MOOC is mogelijk gemaakt door de directie Digitale Samenleving van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in samenwerking met Public Cinema, Publiek Denken en de Vereniging voor OverheidsManagement.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren