Podium biedt plaats voor artikelen, visie en opinie van auteurs uit de publieke sector dan wel van auteurs op persoonlijke titel. De redactie behoudt zich het recht voor ingezonden artikelen te weigeren dan wel te redigeren of in te korten. Artikelen kunt u sturen naar redactie at ibestuur.nl

zoeken binnen de website
podium
Meldplicht datalekken: effectief of niet?
door: Nandenie Lachman, 5 april 2018

Facebook dat door een lek gegevens van vijftig miljoen klanten ziet verdwijnen naar het bedrijf Cambridge Analytica of Nederlandse gemeenten die persoonlijke informatie in verkeerde handen zien vallen. Datalekken zijn vandaag de dag vaak voorkomend. In Nederland kennen we sinds 1 januari 2016 de meldplicht datalekken. Hoe effectief is dat?
reacties: 1
Open strategie gemeente Amsterdam loont
Fixxx-methode levert tastbare resultaten op
door: Johan Groenen, 3 april 2018

Het aanpakken van overlast op straat of weten welke kraamhouders op de weekmarkt staan. Iedere gemeente zoekt er oplossingen voor, maar in Amsterdam zijn open source samenwerking en hergebruik van (open) databronnen daarbij leidend. Het leuke is dat het ook nog wat oplevert: qua financiën én qua manier van denken.
Stroomvoorziening staat onder digitale spanning
door: Douwe Wielenga, Bas Waterhout en Annemieke Nijhof , 26 maart 2018

Geavanceerde software en algoritmes bepalen in toenemende mate de opwekking en distributie van stroom. De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) spreekt zijn zorgen uit over de betrouwbaarheid van de Nederlandse stroomvoorziening op de langere termijn. De Rli roept alle betrokken partijen op om de kwetsbaarheden in het systeem te onderzoeken en gezamenlijk te komen tot conclusies en strategieën.
Actieve openbaarheid: hoog tijd voor een brede aanpak
door: Guido Enthoven, 22 maart 2018

Welke overheidsinformatie zou met voorrang actief openbaar moeten worden gemaakt? En op welke wijze kan de toegankelijkheid en vindbaarheid van overheidsdocumenten verbeterd worden? Deze vragen stonden centraal in het onderzoek ‘Actief openbaar; haalbaarheidsonderzoek ontsluiting overheidsinformatie’. Het resulteerde in zeven aanbevelingen, waaronder het ontwikkelen van overheidsbrede standaarden en training in ambtelijk vakmanschap.
reacties: 2
Zes succesfactoren van digitale burgerparticipatie
door: Ira van Keulen en Iris Korthagen, 22 maart 2018

Er is een brede wens voor meer burgerbetrokkenheid bij politiek en bestuur. Digitalisering kan daar bij helpen, maar het is geen wondermiddel en al helemaal geen quick fix voor de behoefte van burgers aan meer politieke betrokkenheid. In opdracht van het Europees Parlement deed het Rathenau Instituut onderzoek en constateerde dat het succes van digitale democratische instrumenten afhangt van zes condities.
‘Veel gemeenteplannen glasvezel onnodig ambitieus’
door: Frank Phillipson, 20 maart 2018

Om de digitale bereikbaarheid van haar burgers en bedrijven te vergroten, wordt door een groot aantal Nederlandse gemeenten zwaar ingezet op een snelle aanleg van glasvezel. “Onnodig ambitieus”, zegt Frank Phillipson (TNO). “Verglazing is prima, maar doe het stapsgewijs en vraag je als gemeente af of een volledige uitrol nodig is.”
Weg met de Wiv!
door: Jan Smits, 19 maart 2018

Het komend referendum over de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv 2017) gaat hoogleraar Jan Smits veel te ver. Smits vindt dat het toezicht volkomen onttrokken wordt aan de burgers en bovendien wordt (behalve wanneer een advocaat ‘target’ is) een ‘loopje’ genomen met de positie van de rechter. En wie weet welke regering wij over vier, acht of twaalf jaar hebben?
Beleid hacken met aardbeien
door: Ivonne Jansen-Dings, 15 maart 2018

Burgerbetrokkenheid, bijvoorbeeld als het gaat om het meten van de luchtkwaliteit, en e-particpatietools hebben in veel gevallen een onbedoeld neveneffect. Het dwingt overheden zich op een nieuwe manier tot onderwerpen te verhouden. Daarmee draagt het bij aan een radicaal veranderingsproces: het hacken van beleid.
Tegen de Wiv 2017: maar waartegen eigenlijk?
door: Eleni Braat, 12 maart 2018

Op 21 maart is het referendum over de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv 2017). Eleni Braat vindt de ophef over de Wiv 2017 verwonderlijk. Zo worden de bevoegdheden van de AIVD en MIVD nauwelijks groter dan ze sinds 2002 waren en ook het ‘sleepnet’ bestaat al sinds 2002. “Waartegen stemmen tegenstanders dan precies?”
reacties: 1
Jonge Democraten tégen de sleepwet
door: Kevin Brongers en Ingrid Weerts, 8 maart 2018

De Jonge Democraten (JD) voeren actief campagne tégen de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv of ‘sleepwet’). Moederpartij D66 pleit juist vóór deze wet. Waarom breken de Jonge Democraten op dit punt met D66? Kevin Brongers en Ingrid Weerts gaan in op de achtergrond van de wet, de redenen dat de JD zich actief in het publieke debat mengt en wat er volgens hen moet veranderen als de wet terug wordt verwezen naar de tekentafel.
Kunnen algoritmes de stad besturen?
door: Jelle Drost, Menno Heiwegen, Max Potkamp en Isabel van Veen, 5 maart 2018

Steden en dorpen veranderen sterk door internet en technologisering. Maar hoever kan die ontwikkeling gaan? Kunnen algoritmes de ruimtelijke ordening overnemen? En kan de stad dan uiteindelijk zichzelf besturen?
Iedere dag een open data dag
Vijf open data ontwikkelingen
door: Marieke Schenk en Paul Suijkerbuijk, 2 maart 2018

Open data zijn overal. We navigeren er op los in het verkeer, gebruiken Buienradar om de regen te ontwijken, zoeken de handigste routes voor het OV en bestellen eten online. We bekijken informatie over zorg en scholen en de uitgaven van overheden. In veel van deze gevallen gebruiken we open data, vaak zonder dat we het in de gaten hebben. Op 3 maart is het internationale open data dag. Een mooi moment om stil te staan bij de stappen die zijn gezet en nog volgen.
Civil Weapons of Math Retaliation
door: Jelle van der Ster en Siri Beerends, 1 maart 2018

Of het nu gaat om het opsporen van risicoburgers of het aannemen van een nieuwe collega, overheden en bedrijven maken steeds meer gebruik van automatische beslissingen door algoritmen. Een van de grootste misverstanden over algoritmen is dat ze ‘unbiased’ zijn en daardoor rechtvaardige beslissingen nemen. MediaLab SETUP wil een breed maatschappelijk debat stimuleren over de vraag hoeveel en welke besluitvorming we bereid zijn om van algoritmen te accepteren.
‘Taken, bevoegdheden en waarborgen Wiv in balans’
door: Pieter Bindt, 26 februari 2018

Op 21 maart adviseren we het kabinet over de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv 2017). Kiesadvies wordt gegeven door diverse media. Het valt Pieter Bindt, van 2011 tot 2016 directeur van de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst, op dat sommige kiesadviseurs meer twijfels en aannames hebben dan hij heeft.
reacties: 1
Voordelen van BIM gelden ook voor gemeenten
door: Hein Corstens, 22 februari 2018

In de meeste illustraties van BIM-modellen komen overheden niet voor, terwijl juist zij belangrijke rollen vervullen die te maken hebben met bouwwerkinformatie. Om een begin te maken heeft de VNG, in samenwerking met het BIM Loket, een initiatief genomen door ‘pilotstarters’ te definiëren voor een routekaart en kennisverspreiding met betrekking tot BIM binnen gemeenten.