Recensie
door: Paul Strijp, 7 december 2021
De echte platformrevolutie moet nog komen, beweert Arets. Geen enkele sector zal de dans van de platformisering ontspringen, ook de overheid niet. Maar waarom? De rationale achter de inrichting van de eigen organisatie naar het model van een platform wordt niet echt duidelijk. Toch is dit boek een standaardwerk. Overheden doen er goed aan om met dit boek in de hand na te gaan hoe zij zich tot platformen willen verhouden.
overheid in transitie
lees meer
door: Arjan Widlak, 29 november 2021
Al negen jaar voor Google maps bestond, startte het Finse kadaster met Oskari. Op deze software draait nu niet alleen het Geoportaal van het Finse kadaster met meer dan 2000 kaartlagen. De software groeide in de afgelopen 25 jaar ook uit tot een open source framework waarmee iedereen makkelijk kaarttoepassingen kan bouwen. Hoe kregen de Finnen dit voor elkaar?
data en ai
lees meer
door: Bart Jacobs, 23 november 2021
Staatssecretaris Knops zoekt de confrontatie met het Parlement over een open source eis in het zich voortslepende wetgevingstraject van de Wet Digitale Overheid (WDO). Hij miskent het strategische voordeel van een harde open source software eis, om big-tech buiten de deur te houden en om Nederlandse burgers en belangen te beschermen.
markt en overheid
lees meer
door: Martin van den Berg en Klaas Brongers, 17 november 2021
Om een digitale transformatie te kunnen maken is een goede digitale strategie nodig. Die strategie moet helder maken wat een organisatie wil bereiken met data en technologie. Klaas Brongers en Martin van den Berg benoemen negen succesfactoren en leggen de I-Strategie langs de meetlat.
overheid in transitie
reacties:
lees meer
door: Burt van Dinter, 10 november 2021
De i-Strategie Rijk is een goed uitgangspunt om een digitale transformatie vorm te geven. Zorg er wel voor dat u inzicht heeft in het proces én het IT-landschap van de huidige organisatie die als basis fungeert voor de digitaliseringsslag, want de praktijk blijkt vaak een stuk weerbarstiger. Datagedreven inzicht verkrijgen kan onder meer met process mining.
data en ai
lees meer
door: Freek Bomhof, 26 oktober 2021
Hoe kun je weten of een AI (Artificial Intelligence) systeem te vertrouwen is? Naast onderzoek vereist dit een continue gesprek tussen regelgevers, toepassers, onderzoekers en de maatschappij. De voorgestelde AI Regulation geeft bijvoorbeeld aan dat zoiets in “regulatory sandboxes” kan gebeuren. Zodat we niet in de situatie hoeven te belanden dat er “enge A-nummers” in een systeem zitten.
data en ai
reacties:
lees meer
Digitale identiteit
door: Eefje van der Harst en Sterre den Breeijen, 20 oktober 2021
Onderzoek van INNOPAY en TNO laat zien dat er in Nederland veel gebeurt op het gebied van Self-Sovereign Identity (SSI). Het SSI-landschap is echter erg gefragmenteerd. Onderzoekers Eefje van der Harst en Sterre den Breeijen roepen de overheid op om meer duidelijkheid te verschaffen over de wetgevende kaders en samen met de private sector afspraken te maken over standaarden.
lees meer
door: Jelle Groenendaal en Ira Helsoot, 20 oktober 2021
Pas op voor symbolisch overheidsbeleid in het cyberdomein, waarschuwen Jelle Groenendaal en Ira Helsloot. Een meer kader stellende overheid kan de cyberweerbaarheid van Nederland zeker verhogen. Echter, meer druk om tot detailregelgeving en een digitale brandweer te komen kan, zo weten we van andere domeinen, mogelijk leiden cyberonveiligheid.
lees meer
door: Xander van der Linde en Chantal van der Wijst, 29 september 2021
De Europese bestuurslaag is in toenemende mate een vijfde bestuurslaag die vol impact heeft op de uitvoering in haar lidstaten. Ook allerlei overheidsdienstverlening moet zonder onderscheid aan Europeanen over de grens worden geleverd. Kijk daarom vaker door een internationale bril als het gaat om vernieuwing, ontwikkeling en toekomstgerichte beslissingen.
digitale toekomst eu
lees meer
door: Redactie iBestuur, 22 september 2021
Het kabinet zegt een nieuwe bestuurscultuur te willen, en een versterking van de ‘tegenmacht’, om een volgende Toeslagenaffaire te voorkomen. De Autoriteit Persoonsgegevens is één van die ‘tegenmachten’. Met een budget van 25 miljoen kan de AP zijn taken niet goed uitvoeren. AP-voorzitter Aleid Wolfsen: ‘Slachtoffers van privacy-overtredingen moeten wij mededelen dat er helaas nog zo’n 10.000 wachtenden voor hen zijn.’
digitalisering en democratie
lees meer
door: Pieter van den Brand, 14 september 2021
De aangezwengelde kritiek op de klassieke beleidscyclus legde de kiem voor een mogelijk nieuw bestuursmodel. Tijdens de opening van het iBestuur Academisch Jaar werd de Triple Tower Canvas aan de tand gevoeld. Volmaakt is het op data en maatschappelijke dynamiek gestoelde model nog niet, maar het debat is er niet minder levendig om.
reacties:
lees meer
door: Jesse Renema, 8 september 2021
Nederland ontvangt in totaal zo’n €5,6 miljard uit het Europese Recovery and Resilience Facility, maar kan in demissionaire staat nog geen herstelplan opstellen. Laten we bij het opstellen van het Nationaal Herstelplan niet alleen bepalen aan welke onderwerpen het geld wordt besteed, maar ook hoe we met z’n allen er op kunnen toezien hoe, en aan wie dit het geld wordt uitgegeven. Dat is hard nodig, juist in Nederland.
digitale toekomst eu
lees meer
door: Hans Canisius, 23 augustus 2021
De SVB, de Belastingdienst en de Politie vragen de politiek om rust. Het achterstallig onderhoud op ICT-systemen van de overheid is volgens hen zo opgelopen dat ingrijpende wetswijzigingen nu onverantwoord zijn. Wat mij betreft staat het verzoek gelijk aan de vraag of je je kind verzoekt om te stoppen met groeien. De pauzeknop bestaat niet. Sterker nog, die zou helemaal niet nodig moeten zijn.
overheid in transitie
reacties:
lees meer
door: Jok Tang, 26 juli 2021
Het gebruik van AI-algoritmes biedt nieuwe kansen voor bedrijven en overheidsinstanties. De Europese Commissie heeft eind april 2021 een voorstel gedaan voor de eerste Europese wetgeving op het gebied van AI. De betrouwbaarheid van AI-algoritmes kan verder vergroot worden met een nationale faciliteit waarin verschillende partijen participeren.
data en ai
lees meer
door: Jurriën Hamer, Linda Kool en Melanie Peters, 21 juli 2021
Ondanks tal van initiatieven slaagt de overheid er niet in om de uitdagingen van de digitale samenleving voldoende het hoofd te bieden. Het komende kabinet moet het tij keren. Hoe? Stop met het overschatten van de kansen van digitalisering, en het onderschatten van de risico’s, betoogt het Rathenau Instituut.
overheid in transitie
reacties:
lees meer