zoeken binnen de website

weblog

Waardedisciplines voor gemeenten

door: Theo van den Brink, 31 juli 2013

Theo van den Brink

Ruwweg komt het neer op een onderscheid in drie soorten burgers: degenen die niet willen, degenen die willen, maar niet kunnen en de meerderheid. Elke groep vergt een andere benadering

lees meer

ICT-projecten: ruimte voor falen

door: René Veldwijk, 31 juli 2013

Hoe voorkomen we falende ICT-projecten? Op deze vraag probeert de Kamer een antwoord te vinden. Suggestie: beloon ‘eerlijk’ falen en stop met het toedekken van mislukkingen.

reacties: 2

lees meer

Veranderen begint met stilstaan

door: Dirk-Jan de Bruijn, 30 juli 2013

Dirk-Jan de Bruijn

Zien en snappen wat er gebeurt, blijvend om je heen kijken en daar dan vervolgens snel en lenig op inspelen. Dus niet schoksgewijs – eens in de vijf/zes jaar een formele reorganisatie –, maar organisch.

lees meer

Pleio: verzamelaar of verbinder?

door: Davied van Berlo, 22 juli 2013

Davied van Berlo

Door overheidsbrede oplossingen als Pleio verandert onze kijk op hoe de ICT van de overheid eruit kan zien. Dat roept echter ook vragen op. Hebben we straks nog maar één overheidssysteem?

lees meer

Een rechter in Zutphen 'makes my day'

door: Ruud Leether, 8 juli 2013

Ruud Leether

Zeker gaat er het nodige aan opdrachtgeverszijde mis maar met zo’n opdrachtnemersmentaliteit is er weinig voor nodig om in horrorscenario’s te verdwalen.

reacties: 1

lees meer

Hulde aan gemeente Amsterdam

door: Arre Zuurmond, 7 juli 2013

Arre Zuurmond

Ik hoop dat lezers hiervan leren dat zijzelf ook ‘Kafkabrigadier’ kunnen zijn en dat zij andere overheidsorganisaties kunnen helpen hun dienstverlening te verbeteren.

lees meer

Herstel vertrouwen vraagt zelfreflectie

door: Jan Willem Boissevain, 5 juli 2013

Jan Willem Boissevain

De politiek vervalt steevast in dezelfde reflex als er iets ontspoort in de samenleving. Er wordt direct gewezen naar de schuldigen. Maar de politiek leidt aan een kortetermijngeheugen.

lees meer

mGBA: een tikkend ICT-dossier

door: René Veldwijk, 3 juli 2013

Ook al omdat de complete publieke gegevenshuishouding aan de GBA is opgehangen, valt het te hopen dat minister Plasterk snel schoon schip maakt en de luiken open gooit.

reacties: 6

lees meer

Voor de politiek of voor de samenleving?

door: Davied van Berlo, 1 juli 2013

Davied van Berlo

Werk je als ambtenaar nu voor de politiek of voor de samenleving? Toen de overheid nog bestond uit heldere, hiërarchische kolommen was het antwoord op die vraag duidelijk…

lees meer

Betrokken en efficiënt

door: Tof Thissen, 20 juni 2013

Tof Thissen

Ontwikkelingen in de samenleving, decentralisaties én bezuinigingen vragen om een andere manier van werken, waarbij betrokken en efficiënt sleutelwoorden zijn.

lees meer

Laatste kans burgergerichte overheid

door: Matt Poelmans, 19 juni 2013

Matt Poelmans

Er gaapt een gat tussen ambitie en realisatie van de e-Overheid. Om dat te overbruggen is tweeërlei samenwerking nodig: binnen de overheid, en tussen overheid & burger.

reacties: 1

lees meer

Met de billen bloot

door: Jan Willem Boissevain, 18 juni 2013

Jan Willem Boissevain

Meer invloed van burgers op innen en aanwenden van belastinggeld langs de volgende oplopende stappen: alle belastingen openbaar, aanwending inzichtelijk en democratische controle.

reacties: 1

lees meer

Burgerproof

door: Peter Lievense, 17 juni 2013

Peter Lievense

Democratie is geen natuurkracht zoals de zwaartekracht, die ons ongeacht de actualiteit altijd met beide benen op de grond houdt. Everything that can, will be used against you, zeg maar.

lees meer

Ongeschikt? Dan snel geschikt!

door: René Veldwijk, 12 juni 2013

Een voor de hand liggende manier om te begrijpen waarom de uitvoering van publieke ICT-projecten fout loopt, is kijken naar de verschillen met de private sector.

reacties: 2

lees meer

Denk niet te lichtvaardig over eID

door: Wolfgang Ebbers , 6 juni 2013

Wolfgang Ebbers

Plasterk werkt nu aan het eID-stelsel. Het idee is goed, maar de duivel staat al schaterlachend klaar achter de coulissen van het Theater der Details.

reacties: 2

lees meer