De rubriek Weblog biedt plaats voor blogbijdragen van auteurs uit de publieke en private sector, dan wel van auteurs op persoonlijke titel. De redactie behoudt zich het recht voor blogbijdragen te weigeren dan wel te redigeren of in te korten. Blogbijdragen kunt u sturen naar redactie at ibestuur.nl

zoeken binnen de website
weblog
7 tips voor CIO’s: Tip 2 ’Geef meer prioriteit aan security'
door: Jan Willem Duijzer, 2 februari 2022

Ons vakgebied verandert. Van ‘nice to have’ is digitale dienstverlening op alle terreinen een ‘must have’ geworden, met bijpassende kwaliteitseisen. Mijn tweede tip: Beschouw informatiebeveiliging als je ‘core business’. Is je domeinnaam-management bijvoorbeeld goed geregeld? Vorm coalities, werk samen met collega-organisaties en externe partijen.
reacties: 1
Data-driven In Name Only
door: Christian Verhagen, 26 januari 2022

Er worden binnen de overheid veel mooie casussen en best practices gedeeld, met name over het gebruik van data. Het delen van succes is ook belangrijk. Maar daardoor lijkt wel steeds meer de perceptie te ontstaan dat iedereen de zaken op orde heeft. Niemand durft hardop te zeggen het complex is en er meer fout dan goed gaat, maar in de praktijk stoeit iedereen met dezelfde vragen.
7 tips voor CIO’s: Tip 1 ’Beleidskader cloudgebruik’
door: Jan Willem Duijzer, 24 januari 2022

Ons vakgebied verandert. Van ‘nice to have’ is digitale dienstverlening op alle terreinen een ‘must have’ geworden, met bijpassende kwaliteitseisen. Mijn eerste tip: Zorg voor een beleidskader cloudgebruik. De cloud-ontwikkeling is een mooie kans om een nieuwe start te maken en om een reeks van belangrijke zaken ‘by design’ te regelen. Het dwingt je ook om nauwkeurig te zijn.
API’s zijn de toekomst, ook voor bestuurders!
door: Larissa Zegveld, 20 januari 2022

Meer en meer overheidspartijen zien het belang in van het gebruik van API’s. Op 25 januari 2022 worden de eerste handtekeningen gezet onder de intentieovereenkomst over een nieuwe API-strategie voor de overheid. Nederland loopt in dit opzicht behoorlijk achter op bijvoorbeeld Vlaanderen die de API’s volledig hebben omarmd, de politieke bestuurders voorop.
reacties: 2
Normeren
door: Piek Visser-Knijff, 17 januari 2022

Karlijn Roex laat in haar boek ‘De verwarde staat: kritiek op een politiek van normaliteit’ zien hoe ruim de definitie van ‘verwarde personen’ is en hoe de definitie steeds politiek wordt gekleurd. Het is een vergaarbak van alles wat buiten de normaliteit valt. Duidelijk wordt ook dat de disciplinerende macht zijn weerslag vindt in data. Iedereen die met data werkt zou zich bewust moeten zijn van die macht.
reacties: 1
Kan informatie vloeibaar worden?
door: Dion Kotteman, 12 januari 2022

Informatie smelt, neemt een andere vorm aan, wordt aangepast en aangevuld. Dat principe moet de basis worden van het omgaan met informatie. Dat geldt voor wetgeving, maar ook in het dagelijks gebruik van informatie. De fluïditeit van de informatie moet dan centraal staan. Mooi dat Urs Fischer ons dat door het maken en stapsgewijs doen smelten van zijn kunstwerken heeft laten inzien!
Succes ligt in het verlengde van vergissingen
door: Dirk-Jan de Bruijn, 3 januari 2022

De jaarwisseling blijft een prima moment om even wat achterover te leunen. Om zo te overzien waar we eigenlijk staan. En wat onze agenda is voor de komende periode. Laten we het recente regeerakkoord ‘Omzien naar elkaar, vooruitkijken naar de toekomst’ erop naslaan. Om eens te kijken wat onze gemeenschappelijke opgave is op weg naar 2025. Ik tel er al snel een stuk of tien.
Slagvaardig en innovatief onderwijs
door: Larissa Zegveld, 23 december 2021

Zo’n honderd dagen ben ik nu directeur van Kennisnet. De onderwijssector presenteerde zichzelf als behoedzaam, soms zelfs als stroperig. Mijn eerste indruk is een andere. Behoedzaam zou ik eerder als doordacht typeren, stroperig als bedachtzaam en realistisch. En hoezo niet dynamisch? In deze grillige coronatijden slaagt het onderwijs erin snel en slagvaardig te handelen.
Nieuw elan in digitalisering
door: Jan Willem Boissevain, 22 december 2021

De digitaliseringsparagraaf suggereert een gecoördineerde aanpak op het gebied van digitalisering. Dat wordt nog een hele opgave, want het beleidsterrein is verdeeld over meerdere ministeries. Bovenal ben ik nieuwsgiering wie de coalitie daarvoor naar voren schuift. Wordt het weer een politicus of een cyberexpert die nieuw elan toevoegt door de uitdagingen in Europees verband aan te gaan?
reacties: 1
Digitale Onderwaardering in het Coalitieakkoord
door: Daan Rijsenbrij , 20 december 2021

Onze wereld draait op (veelal op verouderde) software. Dat geldt zeker voor onze overheid. Ons is een nieuwe bestuurscultuur beloofd, dat kan toch niet met verouderde IT? In de coronacrisis zagen we dat zonder thuiswerken (digitaal dus) de economie tot stilstand zou zijn gekomen. Dat besef lijkt nog niet doorgedrongen te zijn tot politici in Nederland.
reacties: 2
Data-altruïsme
door: Christian Verhagen, 14 december 2021

Na de toeslagenaffaire, SyRI en de huidige discussie over de Wet Gegevensverwerking Samenwerkingsverbanden (WGS) lijkt data synoniem voor problemen. Er wordt dan ook met argusogen gekeken naar het delen en combineren van data binnen de overheid, en er komt steeds meer aandacht voor data ethiek. Die aandacht beperkt zich nu vaak tot de ethische aspecten van het delen van data, maar het niet delen van data kan net zo goed onethisch zijn.
WGS zorgt voor ongecontroleerde inzet van data tegen onschuldige burgers
door: Kees Verhoeven, 6 december 2021

De kabinetsformatie loopt op zijn eind. Er druppelen steeds meer nieuwe plannen door maar op het gebied van digitale technologie en data blijft het angstvallig stil. Om die stilte te doorbreken sla ik toch nog maar eens op de trom over de Wet Gegevensverwerking Samenwerkingsverbanden (WGS). Dat klinkt saai en suf, maar heeft mogelijk grote negatieve gevolgen voor ons allemaal.
reacties: 4
Gaia-X is geen panacee voor soevereiniteit
door: Michiel Steltman, 2 december 2021

De pogingen om niet-Europese partijen uit te sluiten bij Gaia-X is een onverstandige en onwenselijke strategie. Cloud is en blijft een mondiaal fenomeen. De EU kan bij het inlopen van achterstanden volop profiteren van hun kennis en kunde van de techreuzen. Het is aan de Europese Commissie, parlement en lidstaten om goed flankerend beleid te maken voor cloud.
In theorie is er geen verschil tussen theorie en praktijk; in de praktijk wél!
door: Dirk-Jan de Bruijn, 22 november 2021

Sinds de toeslagenaffaire is het een ware hot topic: onze nieuwe bestuurscultuur. Je kunt geen krant openslaan of praatprogramma bekijken of je leest of hoort erover. Maar wat bedoelt men daar nou mee, want betekent dat voor de dagelijkse praktijk? Wat moet er dan in termen van houding en gedrag concreet gaan veranderen?
Zesde opgave voor AI
door: Christian Verhagen, 22 november 2021

Het WRR rapport ‘Opgave AI’ stelt dat we aan de vooravond staan van een revolutie waarin AI steeds belangrijker wordt. De uitdaging zit in het op een goede manier inbedden van technologie in de maatschappij. De vijf opgaven die de WRR beschrijft zijn allemaal terecht, maar gaan grotendeels voorbij aan de achilleshiel van AI; de beschikbaarheid van goede data.