zoeken binnen de website

magazine

Marens Engelhard Hotspot

door: Marens Engelhard | 10 augustus 2020

De man die ooit de term computervirus bedacht (Fred Cohen, 1985), verdient hulde. De beste korte definitie van een virus die ik de afgelopen weken heb opgepikt: een pakketje erfelijke informatie dat zich reproduceert zonder toestemming van de gastheer. De coronacrisis wordt niet alleen veroorzaakt door het overspringen van informatie, ze leidt ook tot tal van informatievraagstukken. “Het is fantastisch wat er mogelijk is, maar aan de andere kant: wat is het nog behelpen!”

podium

delen De overheid als partner bij datadelen

door: Christian Verhagen, Nitesh Bharosa en Thanim van Dokkum | 5 augustus 2020

Datadeling is een groot onderwerp. Ook of juist binnen de overheid. In opdracht van Digicampus deden Christian Verhagen, Nitesh Bharosa en Thanim van Dokkum een eerste verkenning op het terrein van datadelen en kwamen met een aantal aanbevelingen. “Investeer in publiek-private afsprakenstelsels op basis van wederkerigheid, vertrouwen en belangen en biedt bestuurlijke experimenteerruimte om te leren.”

weblog

 • Waar is die gebruiker toch?

  door: Dirk-Jan de Bruijn | 6 augustus 2020

  Waarom geven we niet meer prioriteit aan werkbezoeken? Of aan cocreatiesessies? De winst ervan ligt voor het oprapen.

weblog

 • door: Ben van Lier | 4 augustus 2020

  iBestuur academie, mastercourse smart cities - Ben van Lier

  Als het gaat om blockchaintechnologie loopt China mijlenver voorop, gevolgd door de VS. Waar staat Europa?

partners

 • Versnel uw digitale transformatie bij Make Geospatial Matter Online 2020

  plaatje bij IMAGEM Make Geospatial Matter

  Tijdens Make Geospatial Matter Online op donderdag 1 oktober 2020 laten we zien hoe uw organisatie zich kan versnellen in digitale transformatie. Dit jaar is ons jaarlijkse conferentie voor het eerst online. Zo kan ons conferentie dit jaar gewoon doorgaan. Dan wel in een andere vorm, want daar kunnen we niet omheen. Corona heerst nog steeds in Nederland en om het zekere voor het onzekere te nemen, besloten we om het evenement dit jaar online te organiseren.

  door: Tieme de Jonge

  weblogs: 10 augustus 2020 | partnerpagina imagem


 • Informatie-uitwisseling die werkt voor organisatie én burger

  beeld bij artikel over informatie-uitwisseling

  Binnen overheid en zorg is ketensamenwerking even gebruikelijk als noodzakelijk. Binnen deze samenwerkingsverbanden wordt enorm veel informatie uitgewisseld. Maar de goede informatie delen op de goede manier blijft een uitdaging. Waarom goede informatie-uitwisseling binnen ketens nodig is, vertelt Frank Hendriksen.

  artikelen: 5 augustus 2020 | partnerpagina m&i partners


magazine

Sander Klous Informatievirus
1

door: Sander Klous | 3 augustus 2020

‘We moeten met 50 procent van de informatie 100 procent van de beslissingen nemen.’ Minister-president Mark Rutte schetste tijdens de eerste persconferentie over de coronacrisis heel duidelijk zijn besluitvormingsdilemma’s. Duizenden managers en ondernemers staan voor vergelijkbare dilemma’s: ze moeten in crisistijd belangrijke beslissingen nemen zonder te beschikken over alle relevante informatie. Het mantra ‘drowning in data, but starving for wisdom’ is nu meer dan ooit van toepassing.

podium

verrekijker Vijf inzichten voor overheden om digitale vrijheid te waarborgen
2

door: Maaike Harbers en Ivonne Jansen-Dings | 30 juli 2020

Over alles wat we doen worden data verzameld. Maar maken we ons nog echt druk om die dataverzameling? Maaike Harbers en Ivonne Jansen-Dings wel. Zij vinden het tijd voor een breed maatschappelijk debat over de ongewenste neveneffecten van grootschalige dataverzameling. “Raads- en statenleden zijn in een unieke positie om dit debat naar de voorgrond te brengen en zo met elkaar te verkennen hoe technologie onze samenleving kan versterken, zonder onze democratische waarden te eroderen.”

magazine

Sophie in 't Veld Guur weer
1

door: Sophie in't Veld | 28 juli 2020

“Overheden en ziekenhuizen zijn dag en nacht in touw om te zorgen dat burgers en patiënten veilig zijn. Bedrijven zijn bezig te overleven en te zorgen dat zij banen kunnen behouden voor al hun mensen. Daar gaan wij niet bij staan met onze vinger omhoog en de privacywetgeving onder de arm.” Deze uitspraak van Aleid Wolfsen, voorzitter van de AP, aan het begin van de coronacrisis, deed de wenkbrauwen fronsen. Wettelijke bescherming van onze grondrechten is niet bedoeld voor als de zon schijnt, maar juist voor guur weer.

podium

Fairbnb Zo zien eerlijke en inclusieve platformen eruit

door: Maurits Kreijveld | 23 juli 2020

Hoe willen we dat onze toekomstige samenleving eruitziet en wat betekent dit voor het ontwerp van digitale platformen? Wat kunnen overheden doen om de ontwikkeling van een inclusieve platformsamenleving in goede banen te leiden? Kunnen overhden dat? Maurits Kreijveld praat ons in twee delen bij. “Hoe kan ‘iedereen’ profiteren van het succes van platformen en hoe kunnen ze onze samenleving versterken?”

podium

glasvezelkabel Glasvezel als nutsvoorziening?

door: Andrew van der Haar | 21 juli 2020

Het is verleidelijk om glasvezelnetwerken dezelfde maatschappelijke belangen toe te dichten als het elektriciteitsnetwerk of het waternet. Een glasvezelnetwerk kan worden gezien als een nutsvoorziening. Maar tegelijkertijd zijn er nog veel meer diensten en infrastructuren die voor de kwalificatie nutsvoorziening in aanmerking komen. Want waarom zou alleen glasvezel een nutsvoorziening moeten zijn en bijvoorbeeld 4G en straks 5G niet?

magazine

Leonard Geluk ‘Ik wil een einde aan de greep in de gemeentelijke autonomie’

door: Rineke van Houten | 16 juli 2020

Toegang tot digitalisering zou een grondrecht moeten zijn, vindt Leonard Geluk, de nieuwe directeur van de VNG. Na tien jaar terug bij de lokale overheid, wil hij zich sterk maken voor een autonomere positie van gemeenten en ‘een betere balans’ tussen lokale taken en de vergoeding. Een gesprek met een man die tegenwind niet schuwt.       

partners

 • Sneller live met digitale dienstverlening

  Burgerzaken PinkRoccade

  De ‘anderhalvemetersamenleving’ houdt Nederland in zijn greep en zorgt ervoor dat we ons allemaal moeten aanpassen. We werken op een andere, nieuwe manier samen, veelal digitaal en vanuit huis. Ook de dienstverlening binnen de gemeente staat op scherp: want noodzakelijke overheidsprocessen rondom burgerzaken moeten gewoon doorgang krijgen.

  artikelen: 3 augustus 2020 | partnerpagina pinkroccade


 • Klaar voor de quantumsprong

  Foto bij verhaal IBM over quantum

  Vier jaar na de lancering van de eerste publieke quantumcomputer van IBM, staan er 22 systemen in de cloud – goed voor 230.000 gebruikers en 111 partners in het IBM Q Network. Op die systemen werden al 180 miljard experimenten uitgevoerd. En die hebben geleid tot meer dan 240 onderzoekspublicaties wereldwijd. IBM nodigt bedrijven, ingenieurs en onderzoekers uit om bij te dragen aan de quantumtechnologie. Want elk nieuw experiment brengt de doorbraak dichterbij.

  artikelen: 30 juli 2020 | partnerpagina ibm


podium

Een koerier van UberEats Hoe kan de overheid de macht van digitale platformen beteugelen?

door: Maurits Kreijveld | 15 juli 2020

Hoe willen we dat onze toekomstige samenleving eruitziet en wat betekent dit voor het ontwerp van digitale platformen? Wat kunnen overheden doen om de ontwikkeling van een inclusieve platformsamenleving in goede banen te leiden? Kunnen overheden dat? Maurits Kreijveld praat ons in twee delen bij. “Een belangrijke taak voor de overheid kan zijn te zorgen dat de ontwerpregels van platformen transparant worden zodat er discussie en controle plaats kan vinden.”

nieuws

digitale transformatie Zeven ‘wereldlessen’ over de digitale overheid

door: Wouter Welling, Tim van Dijk en Maarten van Zaane | 13 juli 2020

Tijdens de ‘Digital Services Convening’ in juni deelden meer dan 90 mensen uit 43 landen drie dagen lang lessen met elkaar over de do’s en don’ts van de digitale transformatie van overheidsdienstverlening. Doel was om elkaar niet alleen het succesverhaal te vertellen, maar ook te leren van elkaars falen. “Het lijkt nergens op de wereld een gemakkelijk proces te zijn, waarin alle neuzen makkelijk dezelfde kant op gaan.”