zoeken binnen de website

magazine

 • STOP-standaard blijkt lastig obstakel

  door: Pieter van den Brand, 29 oktober 2020

  Afbeelding bij verhaal DSO

  De enorme druk op de implementatie van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) en de vertraagde oplevering van een van de uitwisselingsstandaarden speelden een hoofdrol in het jaar uitstel van de Omgevingswet. De tijdsdruk wordt er niet minder door, en de opgave draait niet alleen om software.

weblog

 • De agile overheid

  door: Michiel Steltman | 29 oktober 2020

  Michiel Steltman

  Zouden we met Agile de maatschappelijke problemen van digitale- en informatietechnologie beter aan kunnen?

weblog

 • door: Christian Verhagen | 26 oktober 2020

  Christian Verhagen

  Er komt een vaste commissie om Kamerleden te ondersteunen en kennis te delen. De vraag is of een commissie genoeg is.

partners

 • Open organisaties in uitdagende tijden

  Beeld bij verhaal Red Hat

  Opensourcesoftware en het gedachtegoed erachter helpen bedrijven wereldwijd niet alleen op technologisch gebied. Zo lijken ‘open’ organisaties over het algemeen beter te functioneren in de huidige coronatijd, waarin veel medewerkers vanuit huis werken. We bespreken met Carrie Carrasco en Stefan van Oirschot van Red Hat wat daar de reden van is en hoe de overheid naar een open organisatie kan transformeren.

  artikelen: 29 oktober 2020 | partnerpagina red hat


 • Gebruikersvereniging Centric tilt inkoopproces naar hoger plan

  Beeld bij verhaal Centric

  De gebruikersvereniging Centric – Vakgroep Contract- en Leveranciersmanagement (CLM) – heeft een mooi resultaat bereikt: een nieuw modelcontract dat duidelijk, scherp en vooral toekomstbestendig is. En daar wordt iedereen beter van: opdrachtgever, leverancier én gebruiker. “Door samen te werken, dragen we bij aan de professionalisering van de hele markt.”

  door: Marlies Ruijter

  artikelen: 28 oktober 2020 | partnerpagina centric


magazine

Sophie in 't Veld Verzet
1

door: Sophie in't Veld | 28 oktober 2020

Vrijheidsbeperkingen die we in Europa niet voor mogelijk hielden, zijn ingezet om het coronavirus in te dammen en terug naar normaal te gaan. Maar wat als dit soort maatregelen deel worden van ‘normaal’? Sinds het begin van de coronacrisis zijn we tal van manieren om het virus tegen te gaan al ‘gewoon’ gaan vinden. Tegen die gewenning moeten we ons blijven verzetten.

magazine

datalandschap Grenzeloos Zuid-Hollands datalandschap

door: Cyriel van Rossum | 27 oktober 2020

De provincie Zuid-Holland, de gemeenten Rotterdam en Den Haag gaan proberen om één datalandschap te creëren waarin ze gezamenlijk beleid kunnen vormgeven en uittesten. Van een overheid waarin het wiel steeds opnieuw wordt uitgevonden naar een netwerkende overheid.

magazine

Marietje Schaake Marietje Schaake: ‘Europa wordt hier niet eens genoemd’
1

door: Rineke van Houten | 22 oktober 2020

De privacywet AVG heeft de grote techbedrijven feitelijk machtiger gemaakt, zegt Marietje Schaake, die het Europees Parlement een jaar geleden verruilde voor Stanford University. Op het gebied van kunstmatige intelligentie doet Europa te weinig mee, constateert ze. Een gesprek over de Amerikaanse verkiezingen en Facebook, multigetalenteerde studenten en werken in het hol van de leeuw.

podium

Bergbeklimmers Common Ground: de digitale weg zonder routekaart

door: Maarten Hoekstra | 20 oktober 2020

Voor welke uitdagingen zien gemeenten zich gesteld, als het gaat om Common Ground, de hervorming van de gemeentelijke informatievoorziening? En wat is de rol van het onderwijs- en kennisinstellingen daarbij? Maarten Hoekstra maakte een rondje langs Friese gemeenten en de VNG. Hij constateerde dat die onderwijs- en kennisinstellingen een belangrijke rol kunnen spelen in de ontwikkeling van Common Ground.

iBestuurcongres

Margreet de Graaf ‘Een goede ICT-infrastructuur is cruciaal’

door: Els Wiegant | 15 oktober 2020

De afgelopen coronamaanden zijn ‘enorme stappen’ gezet in de digitalisering van GGD’en. Tussen organisaties onderling en tussen ministeries en uitvoerders is bovendien een intensieve samenwerking ontstaan die blijvend is. Het zijn enkele conclusies die te beluisteren vielen tijdens de iBestuur-break out-sessie ‘Berichten van het coronafront – Hoe informatievoorziening zich in een wereldwijde crisis onmisbaar maakt’. Een verslag.

podium

open data Het groeiende belang van privacybeschermingsmethoden
2

door: Susan van den Braak en Mortaza S. Bargh | 15 oktober 2020

Het verbeteren van de toegang tot overheidsinformatie, transparant zijn over het handelen en verantwoording aan de samenleving afleggen, zijn belangrijke pijlers voor de Nederlandse overheid. Hier wordt concreet invulling aan gegeven door steeds meer (open) data proactief publiek beschikbaar te stellen. Bij het (breed) beschikbaar stellen van open data, speelt privacy een voorname rol. SDC-technieken en -tools kunnen dataprofessionals ondersteunen bij het beschermen van privacygevoelige gegevens.

partners

 • Digitale veiligheid in tijden van corona – en daarna

  Beeld bij verhaal Capgemini

  De wereld is in de ban van COVID-19. De initiële paniek heeft inmiddels plaatsgemaakt voor handelingsbereidheid. Landen hebben vergaande maatregelen genomen; de meeste zijn erin geslaagd de eerste golf de kop in te drukken. Zolang de dreiging bestaat, moeten we continu afwegingen maken tussen belangen. Ook de Nederlandse regering is op zoek naar ‘het nieuwe normaal’. Meer en meer wordt in dat nieuwe normaal gesteund op de digitale wereld: als het gaat om (politieke) besluitvorming, sociaal contact, (thuis)werken en samenwerken.

  artikelen: 27 oktober 2020 | partnerpagina capgemini


 • Aanvraagformulier corona-steunmaatregel binnen een week live

  Beeld bij verhaal Blueriq

  Gemeente Tilburg neemt een koppositie in als het gaat om digitale dienstverlening. Dat bereiken ze onder meer door hun onafhankelijkheid op IT-gebied. Zo bouwen ze tegenwoordig een groot deel van hun applicaties zelf, door gebruik te maken van Blueriq. En dat werkt uitstekend, bleek aan het begin van de corona-crisis.

  artikelen: 26 oktober 2020 | partnerpagina blueriq


video

Screenshot iBestuur Thuisdebat #7 De beleidscyclus heeft afgedaan, maar wat dan?

door: Redactie | 9 oktober 2020

Binnen de overheid is de beleidscyclus (“Wie is er niet mee groot geworden?”) een bekend verschijnsel. Maar in hoeverre biedt deze vorm nog voldoende houvast in een maatschappij waar data een steeds grotere rol speelt? Moeten we niet toe naar een andere cyclus en zo ja, wat is het alternatief? Daarover ging, onder leiding van beleidsambtenaar Wouter Welling, het iBestuur Thuisdebat (#7) op donderdag 8 oktober met Paul Strijp, Karin Akkers, Jaring Hiemstra en Frans Feldberg.

nieuws

Impressie iBestuur Congres Houding van leren en proberen brengt informatiesamenleving verder

door: Marjan Arenoe | 8 oktober 2020

“Corona heeft blootgelegd wat feitelijk al aan de gang was. De digitale wereld valt steeds meer samen met de echte wereld. Het is een horizontale informatiesamenleving met een rijkdom aan samenwerkingsvormen door alle lagen van de samenleving. Corona heeft het digitale ecosysteem een boost gegeven. De aanpak van leren en proberen moeten we vasthouden.”