Markt en overheid
Nieuws

Beheer Yivi (IRMA) weer terug naar stichting Privacy by Design

Yivi is een eID-middel oplossing gebaseerd op privacy by design en open source.

De afgelopen jaren investeerde SIDN in de doorontwikkeling van de eID-oplossing Yivi en met pilots in diverse sectoren. In de afgelopen maanden is gezocht naar nieuwe partners voor het vervolgtraject, met onvoldoende resultaat. SIDN draagt het stokje nu weer over aan stichting Privacy by Design, die de oplossing eerder ontwikkelde onder de naam IRMA.

Volgens SIDN laten de pilots zien dat een oplossing gebaseerd op privacy by design en open source goed werkt en grote voordelen oplevert voor gebruikers en organisaties. De adoptie in de markt verliep echter minder snel dan gehoopt. Daarmee is een volgende fase aangebroken waarin de stichting Privacy by Design weer het voortouw kan nemen en SIDN haar investeringen geleidelijk staakt.

Bart Jacobs, stichting Privacy by Design: “SIDN heeft Yivi, dat oorspronkelijk is ontworpen door de stichting Privacy by Design onder de naam IRMA, volwassen gemaakt. Het aantal gebruikers ligt ruim boven de honderdduizend. Yivi is inmiddels het breedst geadopteerde, privacyvriendelijke eID-middel in Nederland – en daarbuiten – gebaseerd op self-sovereign identity. De stichting dankt SIDN voor de substantiële inzet van de afgelopen jaren waarop nu voortgebouwd wordt voor nieuwe eID-toepassingen met nieuwe partners.”

Infrastructuur aangepast aan moderne internetstandaarden

De afgelopen jaren heeft SIDN de infrastructuur toegankelijk gemaakt en aangepast aan de moderne internetstandaarden. In een persbericht meldt ISDN dat met diverse gemeenten en met organisaties in de zorg, het onderwijs en de financiële en verzekeringssector pilots en usecases zijn uitgevoerd.Ook zijn de eerste betalende klanten binnengehaald. ‘Yivi heeft diverse prijzen en awards gewonnen. De introductie van de nieuwe naam en volledig nieuwe app begin dit jaar heeft gezorgd voor een extra groei van het aantal gebruikers. Ook de Nederlandse en Europese overheid kan niet meer om Yivi heen en heeft, in samenspraak met SIDN, het gedachtegoed geadopteerd waarop Yivi is gebaseerd.’

Geen nieuwe investeerders 

Roelof Meijer, algemeen directeur SIDN: “We hebben veel mooie resultaten bereikt. Tegelijk verliep de adoptie in de markt minder snel dan gehoopt.”

“Vooral de blijvende onduidelijkheid over de eisen die de overheid stelt aan eID-oplossingen (Wet Digitale Overheid) zorgde dat organisaties terughoudend waren om met Yivi aan de slag te gaan. De volgende fase vraagt om extra investeringen en we kunnen en willen deze niet meer alleen dragen. Daarom is het afgelopen halfjaar gezocht naar partners die mee willen investeren in Yivi en die samen met SIDN Yivi groter wilden maken. Dit heeft voor ons tot onvoldoende resultaat geleid. Door Yivi weer over te dragen aan de stichting Privacy by Design komt het in vertrouwde handen en borgen we de continuïteit”.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren