Markt en overheid
Nieuws

Belastingdienst wil met markt praten over standaardisering

Beeld: Shutterstock

De Belastingdienst wil de eigen ICT moderniseren en roept daarbij de hulp in van de markt. Voorwaarde is wel dat oplossingen gekoppeld zijn aan het gebruik van marktstandaarden en levering van standaarddiensten. Dat is  volgens de Belastingdienst ‘een mogelijkheid om efficiënter te kunnen werken’.

De Belastingdienst heeft een flinke inhaalslag te maken. Niet alleen kampt de dienst met een verouderde infrastructuur, het heeft ook te maken met ‘ontwikkelingen op gebied van Nederlandse en Europese wetgeving, technologie, verwachtingen van burgers en bedrijven ten aanzien van dienstverlening, behoefte aan ondersteuning door medewerkers, etcetera’, aldus het persbericht van de fiscus. Die inhaalslag omvat het saneren en vervangen van oude applicaties en oude systemen. In de plaats daarvan moeten wendbaardere, flexibelere applicaties en systemen komen, ‘zodat de wensen van politiek en de uitvoering sneller uitgevoerd kunnen worden’.

Standaardisatie

Bedrijfseigen technologie en maatwerk hebben niet de belangstelling van de Belastingdienst, getuige de boodschap van het persbericht. Ze zien vooral heil in gebruik van marktstandaarden en levering van standaarddiensten door de markt. Het afnemen van standaarddienstverlening moet interne, schaarse IT-capaciteit bij de Belastingdienst vrijmaken. Hetzelfde geldt voor het overlaten van beheer van verouderde, end-of-life systemen aan marktpartijen.

De hierdoor vrij te maken IT-capaciteit kan dan op andere plekken binnen de dienst worden ingezet, zo ziet de fiscus het voor zich. ‘Daarbij biedt de markt de mogelijkheid de benodigde dienstverlening flexibel en betrouwbaar op- en af te schalen. Tevens kan het mogelijk een oplossing bieden voor reeds voorziene wijzigingen in de IV-dienstverlening, zoals het realiseren van de datacenterstrategie. Dit alles tegen een marktconforme prijsstelling.’

Marktconsultatie

De eerste stap is een marktconsultatie, om te onderzoeken of en hoe de markt kan helpen om capaciteit, betrouwbaarheid en flexibiliteit te leveren qua mensen én middelen.

 

Lees ook:

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren