Markt en overheid
Nieuws

Bouw datacenter Microsoft in Middenmeer gelegaliseerd

De bouw van het datacentrum ging de laatste maandendoor zonder vergunning. | Beeld: Shutterstock

Microsoft heeft de definitieve omgevingsvergunning gekregen voor de bouw van een datacenter in Middenmeer. Eerder had gemeente Hollands Kroon toestemming gegeven voor de bouw, maar dit werd teruggedraaid omdat bleek dat de provincie de vergunning hiervoor moest afgeven.

Er werd al enige tijd zonder vergunning gebouwd aan het datacentrum in de Wieringermeerpolder, met toestemming van de provincie. De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied heeft woensdag de vergunning voor de bouw en het gebruik van het datacenter afgegeven.

Bouw ging door zonder vergunning.

De bouw in Wieringermeer leverde later kritiek op, omdat de Raad van State in november 2022 een streep door de algemene bouwvrijstelling zette vanwege stikstof. De bouw van het datacentrum ging echter zonder vergunning en bijbehorende stikstofberekening gewoon door. “Uit de beoordeling hiervan blijkt nu dat de bouw en het gebruik van het datacenter geen negatieve gevolgen hebben voor de Natura 2000-gebieden”, laat de provincie Noord-Holland daarover weten.

Kamervragen

In februari dit jaar heeft D66-Kamerlid Faissal Boulakjar nog Kamervragen gesteld over de illegale bouw van het datacenter. Zijn partij was verontwaardigd dat Microsoft kan doorbouwen “terwijl de bouw van 100.000 woningen vertraagd wordt door het wegvallen van de bouwvrijstelling”, aldus Boulakjar in zijn vragen aan minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening). De bouw was toen al een jaar gaande.

Regionale afstemming

Eind maart liet minister De Jonge weten dat er uitstel was in de beantwoording van de Kamervragen. De normaal geldende termijn van drie weken was niet haalbaar. “De reden van het uitstel is dat zowel de interdepartementale als regionale afstemming ten behoeve van de beantwoording meer tijd vergt.”

Dit artikel werd eerder gepubliceerd bij onze collega’s van AG Connect

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren