Artikel

’Migratie naar de cloud is vooral een organisatorische transformatie’

“Als wedstrijdzeiler zoek ik de wolken op om optimaal gebruik te maken van windschiftingen”, zegt Maarten Veldhuizen, verantwoordelijk manager voor clouddiensten voor overheidsorganisaties van Capgemini. “De geschiedenis van de mens is doorspekt met verhalen over onze strijd om de wolken te bereiken; van Icarus tot de gebroeders Wright. Het lijkt nauwelijks toeval dat vandaag de dag de cloud symbool is voor aspiratie. De uitdagingen om de cloud te bereiken zijn nog steeds formidabel.”

Beeld: Shutterstock

De voordelen van de cloud zijn inmiddels genoegzaam gedocumenteerd. Door digitaal te transformeren zijn bedrijven en instellingen in staat toegang te krijgen tot de snelle levering van nieuwe producten en diensten. De cloud versnelt met andere woorden het proces om ideeën om te zetten in concrete activiteiten. Het is door het innoveren en implementeren van nieuwe businessmodellen dat bedrijven en instellingen echt kunnen differentiëren. Maar het zetten van de eerste stap is een uitdaging op zich; typisch een geval van leren lopen alvorens te kunnen vliegen. Digitale transformatie is praktisch onmogelijk als je niet precies weet wat er moet worden getransformeerd.

Vergeten servers

Het bestaan van shadow IT (IT-projecten beheerd buiten en zonder de kennis van de IT-afdeling) kan ertoe leiden dat organisaties geen duidelijk beeld hebben van de omvang of de onderdelen van hun IT-landschap. En zelfs wanneer een organisatie dat beeld wel heeft blijkt het vaak moeilijk inzicht te krijgen in de ontwikkeling van end-to-end business, applicatie en technologieaspecten. Het ontbreken van een duidelijk beeld van wat er momenteel is geïnstalleerd en hoe dat nu en in de toekomst wordt gebruikt, is één van de grootste uitdagingen bij pogingen om het IT-landschap te verplaatsen naar een cloudplatform. Maarten Veldhuizen: “Ik herinner me een Capgemini-project voor een wereldwijde organisatie met meer dan 10.000 servers. De klant was verrast, toen bleek dat we letterlijk ‘gevonden’ servers en onbeheerde toepassingen tegenkwamen in lang vergeten serverkamers. De cloudmigratie zou veel makkelijker geweest zijn als we dit eerder hadden geweten; het zou immers bij de planning en het ontwerp van de cloudtransformatie een belangrijke rol hebben gespeeld. Uiteindelijk zijn we erin geslaagd om al die ‘vergeten’ servers te migreren naar een cloudplatform. Maar het had een stuk efficiënter gekund.”

Ook de legacy

Geschikte cloudapplicaties zullen vaak afhankelijk zijn van de traditionele IT-infrastructuur. Doorgaans is 60 tot 90 procent van de applicaties in het bestaande IT-landschap geschikt. Het migreren van alleen de geschikte cloudapplicaties kan echter ongewenste nieuwe afhankelijkheden creëren, met bijvoorbeeld slechte prestaties en responstijden tot gevolg. Het uitsluitend migreren van cloud-native applicaties (die dus al web-enabled zijn) vergroot het risico op een onvolledige migratie. De cloudmigratie moet dan ook van begin tot eind alle bedrijfsprocessen omvatten, zowel de legacy als de cloud-native applicaties. Het risico is anders dat er verschillende cloudomgevingen worden gecreëerd die de business uiteindelijk niet gaat gebruiken. In feite worden dan digitale silo’s gerepliceerd in plaats van geharmoniseerd, met als gevolg dat kosten en complexiteit worden verhoogd. Zo wordt exact het tegenovergestelde bereikt van wat de bedoeling is.

Lastige keuzes

Veiligheid van IT is ook een grote zorg. Cybercrime wordt steeds geavanceerder. De verschillen tussen silo’s of tussen cloud services en legacysystemen kunnen kwetsbaarheden opleveren die criminelen snel kunnen exploiteren. Dit risico wordt door het bestaan van shadow IT versterkt. Hoe moet je immers je IT-landschap beschermen als je niet weet wat je moet beschermen?

Een van de kritieke factoren is de mens. Je moet de juiste mensen aan boord hebben om de veranderingen door te voeren en stabiliteit en veiligheid te handhaven. En dat wordt steeds lastiger. De snelle evolutie van cloud en aanverwante technologieën heeft geleid tot een brain race: gekwalificeerde cloudexperts zijn niet aan te slepen.

Tot slot is er nog de moeilijkheid van het kiezen van de juiste cloudoplossing. Er is al een overweldigende hoeveelheid keuzes als het gaat om de vraag welke cloud. Het maken van de juiste beslissing is alleen maar moeilijker geworden doordat in het verschuivende technologielandschap nieuwe technologieën bijna wekelijks opkomen. Veldhuizen: “Icarus mag dan de wolken hebben bereikt, zijn gebrek aan vooruitziendheid was zijn ondergang. Het is van essentieel belang dat organisaties die digitaal willen transformeren hun cloudstrategie in detail plannen en executeren om te voorkomen dat ze onderweg hun vleugels verbranden en crashen.”

De sleutel tot het doorbreken van de belemmeringen om naar de cloud te gaan is een doorwrocht begrip van het eigen IT-landschap in combinatie met een waterdicht migratieplan. Het veronderstelt een Business Change Management programma met een goed operationeel model dat de cloud ondersteunt en met zicht op de benodigde expertise. “De migratie naar de cloud is meer dan een technische verandering, het is vooral ook een organisatorische transformatie.”

Maarten Veldhuizen

Migreren, opereren, innoveren

De weg naar de cloud is geen eenvoudige. Daarom heeft Capgemini het Capgemini Cloud Platform (CCP) ontwikkeld, een pakket van clouddiensten en versnellers in een platform voor eenduidig cloudbeheer. Het CCP geeft de ondersteuning om deze weg veilig en gestructureerd te begaan. Capgemini helpt overheidsorganisaties met het overbrengen van workloads naar de cloud, beheert een hybride cloudsysteem met meerdere aanbieders en ontwikkelt nieuwe innovatieve diensten direct in de cloud. Dit voorkomt dat organisaties afhankelijk worden van slechts één leverancier of van het platform zelf. Het CCP combineert de juiste technologie, processen en bedrijfscultuur om overheidsorganisaties te helpen om de efficiëntie en wendbaarheid van de cloud te benutten.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren