Digitale toekomst eu
Nieuws

Datacenters: Europese Commissie wil te veel data over energieverbruik

Datacenter Eemshaven
Datacenter Eemshaven | beeld: Shutetrstock

De Europese Commissie wil te veel informatie over energie-efficiëntie van datacenters. Dat stellen in elk geval het Nederlandse en het Europese verbond van datacenters in FD. Europa wil de grootverbruikers onderwerpen aan nieuwe regels die nu als concept ter inzage liggen.

Volgens Andrew van der Haar, adviseur energiezaken bij de Dutch Data Center Association, zijn exploitanten van datacenters niet tegen energiebesparing of gebruik van restwarmte van datacenters. Maar de nieuwe rapportageverplichtingen gaan voor hem te ver. In oktober ging nieuwe regelgeving in werking waarmee een bindend doel wordt gesteld van een verlaging van 11,7% minder energie in 2030 ten opzichte van 2020.

Portret Andrew van der Haar

Volgens Andrew van der Haar moet er niet alleen data worden aangeleverd over bijvoorbeeld stroom- en waterverbruik, maar ook over de aantallen bits die via kabel of glasvezel in een datacenter worden verwerkt. Hij maakt zich zorgen over de gevolgen voor security en privacyrechten.

Ten eerste heeft het bijhouden van al die cijfers weinig of geen invloed op de energie-efficiëntie, ten tweede is er de vraag of het wel mag.
Andrew van der Haar, adviseur energiezaken bij de Dutch Data Center Association

Juridische hindernissen

“Ten eerste heeft het bijhouden van al die cijfers weinig of geen invloed op de energie-efficiëntie, ten tweede is er de vraag of het wel mag.” Er zijn datacenters voor eigen gebruik, zoals die van de rijksoverheid of grote bedrijven. Maar datacenters hosten vaak ook diensten van anderen.

“Een klant kan vervolgens ook een eigen glasvezelkabel trekken naar een colocatiecenter. Als het datacenter vervolgens data over het verkeer over die kabel aan Europa moet gaan leveren, moet het een tap op die glasvezelkabel van de klant zetten om dat dataverkeer te meten. Los van de vraag of dat juridisch wel kan, geen klant zal dat willen laten gebeuren, al is het maar omdat zijn dataverkeer daardoor trager wordt.”

Overheid & energieverbruik

Uit onderzoek van iBestuur bleek onlangs dat de Nederlandse overheid de komende jaren belangrijke klimaatdoelen wil behalen, maar daarbij de groeiende impact van ICT vergeet. Het dataverbruik van overheidsorganisaties stijgt mede door vele AI-toepassingen flink. Toch hanteert driekwart van hen geen specifieke klimaatdoelen voor het ICT-verbruik.

Deelnemende ministeries, met duizenden medewerkers, geven in meerderheid aan zich te houden aan rijksbrede afspraken om klimaatdoelen te halen. Zij stellen dat ICT hier ook onder valt. Van diverse mogelijke specifieke maatregelen die het stroomverbruik verlagen, is met name bij de lokale overheden geen sprake.

Slechts ongeveer de helft van de organisaties neemt maatregelen om de benodigde dataopslag te beperken, uit het oogpunt van energieverbruik.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren