Digitale weerbaarheid
Nieuws

DTC Notificatiedienst maakt flinke groei door: 140.000 waarschuwingen in 2023

Het aantal kwetsbaarheden waarvoor werd gewaarschuwd is de afgelopen maanden ‘substantieel gegroeid. | Beeld: Shutterstock

Het door het ministerie van EZK opgerichte Digital Trust Center (DTC) stuurde in 2023 maar liefst 140.000 waarschuwingen over kwetsbaarheden naar ondernemers. Deze groei is mede mogelijk gemaakt doordat het CSIRT-DSP, het NCSC en het DTC intensief zijn gaan samenwerken op het gebied van slachtoffer- en doelwitnotificatie.

DTC blikt in haar terugblik op 2023 tevreden op alle activiteiten die in het teken stonden van gedragsverandering met onder meer interactieve tools voor basismaatregelen zoals CyberVeilig Check, onderzoeken zoals de DTC Benchmark, adviezen en bewustwordingscampagnes op gebied van security-maatregelen.

Naar eigen zeggen weet het bedrijfsleven de hulpmiddelen van DTC steeds beter te vinden. De website werd ruimt 336.000 keer bezocht en de interactieve tools werden zo’n 20.000 keer ingezet.

Processen geautomatiseerd

Met name met de DTC Notificatiedienst worden concrete stappen ondernomen om Nederland digitaal veiliger te maken. Het aantal kwetsbaarheden waarvoor werd gewaarschuwd is de afgelopen maanden ‘substantieel gegroeid’., meldt DTC. Dat lukte onder meer door het proces te automatiseren waardoor slechts een klein team nodig is. “Sinds de start in de zomer van 2021 tot eind 2023 zijn er 156.921 notificaties verstuurd naar bedrijven die slachtoffer waren van of kwetsbaar waren voor een cyberaanval, waarvan bijna 140.000 notificaties in 2023.”

Samenvoeging met NCSC en CSIRT-DSP

Inmiddels zijn 2855 bedrijven lid van de DTC Community, waar ondernemers en security professionals cybersecurityinformatie uitwisselen. Het gaat met name om CEO’s, directeuren, IT-managers, systeembeheerders, consultants en CTO’s.

In 2024 wacht er een flinke verandering voor DTC. Om de versnippering in het cybersecuritystelsel tegen te gaan, heeft het kabinet besloten om het NCSC), het DTC en het Computer Security Incident Response Team voor digitale dienstverleners (CSIRT-DSP) te integreren in één cybersecurityorganisatie. . Alle taken en processen moeten op 1 januari 2026 volledig geïntegreerd en geoptimaliseerd zijn.

‘Alleen gezamenlijk cyberveiligheid organiseren’

Hans de Vries stopte in 2023 na negen jaar als directeur bij NCSC. Een van de dingen waar hij het meest trots op is, is de samenwerking die het NCSC heeft opgezet met allerlei partners, zo vertelde hij in november aan iBestuur. “Ik heb altijd de verbindingen met andere organisaties gezocht, ook internationaal. Of het nu een zelfstandig bestuursorgaan is of een maatschappelijke stichting. Als overheid moet je nederig zijn. We kunnen cyberveiligheid alleen in gezamenlijkheid met partners in publiek, privaat en non-profit organiseren.”

“Door samen te gaan als drie cyberorganisaties brengen we mensen en expertise bij elkaar waarmee we bedrijven van zzp-er tot vitaal grootbedrijf kunnen faciliteren cyberweerbaar te worden,” stelt Michel Verhagen, manager DTC.  “We gaan van 1 + 1 + 1 vijf maken.”

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren