Overheid in transitie
Nieuws

Een toplevel-domeinnaam voor de overheid voorlopig niet aan de orde

De TLD .gov is al in bezit van de Amerikaanse overheid en kan niet gebruikt worden door de Nederlandse overheid. | Beeld: Shutterstock

Het invoeren van een toplevel-domeinnaam (TLD) voor de Nederlandse overheid is tot 2026 niet mogelijk. Dat schrijft staatssecretaris van Huffelen in antwoord op Kamervragen van VVD-Kamerleden Hawre Rahimi en Queeny Rajkowski.

Met de toename van domeinnamen van de overheid is de herkenbaarheid van overheidswebsites in het geding gekomen. Een eigen topleveldomeinnaam (TLD) zoals bijvoorbeeld .gov, .overheid of .nld is nu niet mogelijk. De TLD .gov is al in bezit van de Amerikaanse overheid en kan dus niet gebruikt worden door de Nederlandse overheid.

Verwacht wordt dat Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) waarschijnlijk pas in 2026 weer een aanmelding voor een volgende uitbreidingsronde voor (3 letterige) TLD’s opent. Tot die tijd zou Nederland geen aanvraag voor een TLD kunnen indienen.

gov.nl wél mogelijk

Een zogeheten second-level domeinnaam als .overheid.nl of .gov.nl is wél mogelijk. Volgens Van Huffelen zijn deze al in bezit van de Nederlandse overheid. “Deze domeinnamen kunnen als uniform achtervoegsel worden gebruikt voor domeinnamen van de overheid. Daaronder kunnen dan domeinnamen voor organisaties worden geregistreerd zoals bijv. minbzk.overheid.nl of minbzk.gov.nl.”

Volgens de staatssecretaris hanteren verschillende landen al een vergelijkbare aanpak of werken aan de invoering ervan, zoals Groot-Brittannië (gov.uk), Tsjechië (gov.cz), Griekeland (gov.gr), Polen (gov.pl) en Portugal (gov.pt). “Ik ben voorstander van het invoeren van een SLD-extensie en zal me daarvoor ook blijven inzetten, maar een volledige overstap zal tijd kosten.”

Een uniform domeinnaamachtervoegsel is geen middel om cybercriminaliteit met online overheidsdiensten volledig te voorkomen.
Alexandra van Huffelen, staatssecretaris van digitalisering (BZK)

Digitale veiligheid

De invoering van een uniform domeinnaamachtervoegsel zal de herkenbaarheid van de overheid online vergroten, maar het is geen middel om cybercriminaliteit met online overheidsdiensten ‘de pas af te snijden’, waarschuwt de staatssecretaris.

‘Op dit moment werkt het ministerie van BZK interdepartementaal de mogelijkheid uit om één uniforme domeinnaamextensie voor alle publieksgerichte websites van de overheid in te voeren. Dat zal gebaseerd zijn op een SLD zoals overheid.nl of gov.nl. Ook is het Nationaal Cyber Security Centrum gevraagd een advies uit te brengen over welk extensiegebruik (gov.nl of overheid.nl) vanuit digitale veiligheid de voorkeur geniet.’

 

Lees ook:

 

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren