Digitale toekomst eu
Nieuws

EU-toezichthouder start pilot Europees cloudplatform

De European Data Protection Supervisor (EDPS) is begonnen met een pilotproject voor een eigen Europees cloudplatform. De EDPS doet dit niet alleen voor zichzelf. De instantie heeft een contract gesloten met een Nextcloud-partner dat open staat voor alle EU-instituten, -organen, -kantoren en -agentschappen.

Wojciech Wiewiórowski is supervisor van de European Data Protection (EDPS) | Beeld: EDPS

De wens voor een Europese cloud, als alternatief voor Amerikaanse aanbieders, lijkt concreet gemaakt te worden. De Europese toezichthouder voor databescherming doet dat allereerst door zelf Nextcloud te gebruiken als veilig samenwerkingsplatform. Tegelijk start een de EDPS een pilotproject voor een eigen, Europees cloudplatform. Daarvoor doen aanbieders Nextcloud en LibreOffice Online dienst om een samenwerkingscloud te bieden voor o.a. het maken, delen en bewerken van documenten, het verzenden van berichten en het voeren van videogesprekken. Deze werkzaamheden worden dan verricht in een beveiligde cloudomgeving, die geheel van en op Europese bodem is. Hierbij wordt voldaan aan alle databeschermingswetten en -regels die gelden in de Europese Unie.

Open source

EDPS-supervisor Wojciech Wiewiórowski roemt de mogelijkheid van opensourcesoftware om databeschermingsvriendelijke alternatieven te bieden voor veelgebruikte, grootschalige cloudaanbieders. Die bedrijven zijn veelal van Amerikaanse herkomst en data van gebruikers gaat dan vaak de EU uit. Oplossingen zoals de Nextcloud/LibreOffice-opstelling die de EDPS nu uitrolt, kunnen de afhankelijkheid van grote, monopolistische spelers terugdringen en lock-in bij leveranciers tegengaan.

Breder proces

De EDPS doet dit niet alleen voor zichzelf. De instantie heeft een contract gesloten met een Nextcloud-partner dat open staat voor alle EU-instituten, -organen, -kantoren en -agentschappen. Terwijl de opensource-omarmende cloudafnemer geen namen noemt, laat Nextcloud weten aan AG Connect dat het om TAS Group gaat. Afgelopen zomer is al een Europees initiatief onthuld om een alternatief voor de veelgebruikte Microsoft 365-cloud op te tuigen.

IT-reflectie

De komende maanden gaat de Europese toezichthouder de nu omarmde opensourcetools en cloudomgeving evalueren. Het gaat er dan ook om hoe dit andere EU-organisaties kan helpen in hun dagelijkse werkzaamheden. Het pilotproject is onderdeel van een breder proces voor ‘IT-reflectie’ dat de EDPS vorig jaar al heeft ingezet.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren