Digitale toekomst eu
Nieuws

Europese wet voor delen gezondheidsdata volgend jaar in werking

De European Health Data Space (EHDS) treedt zeer waarschijnlijk begin volgend jaar in werking. Dat wordt duidelijk uit een brief van minister Fleur Agema van Volksgezondheid aan de Tweede Kamer. Het duurt echter nog enkele jaren voordat de wet ook daadwerkelijk van toepassing is. 

Brussel bereikte in april een akkoord over de nieuwe regelgeving. Agema schrijft in haar brief dat de verwachting is dat de EHDS-verordening eind dit jaar of begin volgend jaar zal worden bekrachtigd. Kort daarna treedt de verordening in werking. Er zijn vervolgens transitieperioden van 2,4 en 6 jaar voor de daadwerkelijke toepassing van de regels.

De EHDS is een voorstel van de Europese Commissie om snel en makkelijk medische gegevens te kunnen uitwisselen en burgers toegang te geven tot hun eigen gezondheidsdata. De wet kent drie onderdelen: primair datagebruik, secundair datagebruik en regulering van de zorg-ICT-markt.

Meer controle over gegevens

Bij het eerste onderdeel krijgt de burger meer controle en zeggenschap over de toegang en het gebruik van zijn gezondheidsgegevens voor de levering van zorg. Het tweede deel bestaat uit regelgeving bij het gebruik van zorgdata voor andere maatschappelijke doelen, zoals wetenschappelijk onderzoek, innovatie en beleid.

Het laatste onderdeel bestaat uit regels voor het ontwikkelen van een interne markt voor digitale gezondheidsproducten en -diensten, zoals elektronische medische dossiersystemen. Met regels voor cybersecurity, veiligheid en interoperabiliteit wil de EU meer effectiviteit en efficiëntie in de zorg bereiken.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren