Data en ai
Nieuws

Gemeente en provincie steggelen over zeggenschap komst datacenter

Abstracte luchtfoto van datacenterbunker. Dit enorme gebouw met een patroon van white cube's staat in de provincie Noord-Holland. | Beeld: Shutterstock

Na Hollandse Kroon heeft nu ook gemeente Uithoorn het aan de stok met de provincie Noord-Holland over het verlenen van een vergunning voor de komst van een datacenter in De Kwakel. De provincie zegt dat zij erover gaat en niet de gemeente en heeft daarom bezwaar aangetekend.

De gemeente Uithoorn, waar De Kwakel onder valt, had in januari jl. had een omgevingsvergunning verleend voor het verbouwen en uitbreiden van een bestaand bedrijfsgebouw. De provincie Noord-Holland zegt echter dat het zelf de autoriteit heeft om vergunningen uit te schrijven en niet de gemeente. Eerder had de provincie bepaald dat er alleen nog datacenters mogen komen op bedrijventerreinen in de gemeenten Amsterdam, Haarlemmermeer en Hollands Kroon.

Op dit moment laat Microsoft een complex bouwen in het dorp Middenmeer in Hollands Kroon. “Buiten de aangewezen gebieden mogen zich geen nieuwe datacenters meer vestigen”, staat in de regels van de provincie, dus ook niet in Uithoorn. Dat moet voorkomen dat de horizon wordt volgebouwd met ‘blokkendozen’.

Verzwaring energie-infrastructuur nodig

Omdat datacenters veel stroom verbruiken, wil de provincie de plaatsing ervan centraliseren. Door nieuwe datacenters alleen in deze drie gemeenten toe te staan kan er volgens de provincie meer gericht ge√Įnvesteerd worden in een verzwaring van de energie-infrastructuur. Zo blijft er ook stroom beschikbaar voor bijvoorbeeld woningbouw of scholen.

Hiernaast is een datacenter binnen een glastuinbouwconcentratiegebied ongewenst, omdat deze activiteit geen ruimtelijk relevante relatie heeft met de glastuinbouw, aldus de provincie Noord-Holland.

Bron: ANP

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren