Markt en overheid
Debat

Gemeentelijk i-Café met NSC-Kamerlid Sandra Palmen

NSC-Kamerlid Sandra Palmen

Sandra Palmen, Tweede Kamerlid voor Nieuw Sociaal Contract, en schrijfster van de ‘memo Palmen’ over het Toeslagenschandaal, is vanmiddag te gast bij het Gemeentelijk i-Café. Ze gaat in gesprek met IT-leveranciers en gemeenten over verantwoord gebruik van ict door de overheid. Het gesprek belooft vuurwerk op te leveren.

Negatieve gevolgen technologie

In haar inleiding op het gesprek benadrukt Palmen de ernstige negatieve gevolgen van technologie
en algoritmes binnen de overheid, zoals bij het Toeslagenschandaal met de Fraude Signalering Voorziening (FSV). De overheid ging slecht om met digitale dossiers, die vaak onvolledig of vernietigd waren, en gedroeg zich beschuldigend tegenover burgers zonder adequate verantwoording en checks en balances.

Ze vraagt zich hierin onder meer af wie verantwoordelijk moet zijn voor de bescherming van mensenrechten bij de inzet van technologie: de softwareleveranciers, de gemeenten als opdrachtgevers, of een speciale instantie die dit toezicht kan houden.

Wie is verantwoordelijk voor de bescherming van mensenrechten bij de inzet van technologie: de softwareleveranciers, de gemeenten als opdrachtgevers, of toch een speciale instantie?

Na de inleiding gaat Palmen in gesprek met Stefan Kuijpers van Pink Roccade; Anna van den Breemer-Kleene, directeur Microsoft; Fiona Atighi, directeur Dienstverlening Amsterdam en Dirk-Jan van Dijk, CIO van de gemeente Delft.

 

Gemeentelijk i-Café

Het Gemeentelijk i-Café ‘Focus op Uitvoering / GIBIT 2023’ vindt plaats in het VNG-kantoor, Nassaulaan 12, Den Haag. Het formele programma start om 15.00 uur en duurt tot 17.30 uur.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren