Digitale weerbaarheid
Nieuws

Gemeenten doen oproep voor betere openbare wifi

Ook in een museum zou je de publieke wifi moeten kunnen vertrouwen | Beeld: Shutterstock

De steden Amsterdam, Den Haag, Eindhoven en Rotterdam doen een oproep aan publiekslocaties, zoals buurtcentra en musea, om openbare wifi alleen veilig aan te bieden. Ook zes kleinere gemeenten zijn aangesloten bij de coalitie die campagne voert voor veiliger publiek internet.

Wifi op de camping

Dat openbare wifinetwerken niet veilig zijn, weten mensen misschien wel, maar het kan verleidelijk zijn om toch éven dat mailtje versturen vanaf de wifi vanaf de camping of de voetbalkantine. En dan maar hopen dat er geen hacker in de buurt zit die het wifinetwerk heeft nagemaakt om je dataverkeer te onderscheppen.

De campagne Zorgeloos verbinden moet ervoor zorgen dat je op meer plekken écht veiliger en privacyvriendelijker op de wifi kunt. De initiatiefnemers vinden dat publieke locaties hun verantwoordelijkheid op dit gebied moeten pakken. In een manifest schrijven ze: ‘Bij publiekslocaties staat gastvrijheid centraal. Ook digitaal. De digitale samenleving brengt nieuwe verantwoordelijkheden met zich mee; het is aan publieke locaties om te zorgen voor gastvrije wifi-toegang die voldoet aan de normen voor veiligheid, privacy en betrouwbaarheid.’

Bij publiekslocaties staat gastvrijheid centraal. Ook digitaal.
Uit het manifest 'Zorgeloos verbinden'

Bibliotheken

Het initiatief voor de campagne komt van publicroam, een dienst voor wifiroaming. Publicroam organiseerde eerder een soortgelijke campagne onder bibliotheken in samenwerking met KB nationale bibliotheken. ‘Daardoor weten we dat het zin heeft om dit gezamenlijk aan te pakken,’ zegt projectleider Marieke van der Kruijs. ‘Heel veel bibliotheken begrepen het verhaal. Ze boden onveilige gastenwifi aan, terwijl ze cursussen digivaardigheden aanboden waarin ze mensen aanspoorden om daar niet op in te loggen. Vanuit die gedachte willen we het nu breder trekken.’

Stappenplan

De missie is niet om publicroam te verkopen, benadrukt ze, maar om publieke locaties aan te sporen om hun publieke wifinetwerk te verbeteren. Een stappenplan beschrijft hoe je controleert of de huidige oplossing veilig is en wat je moet doen om de veiligheid van het netwerkte vergroten. Als onderdeel van de campagne kunnen organisaties in 2024 wel kosteloos kennismaken met wifi-roaming via publicroam (de kosten daarna zijn hier te berekenen).

Digitale gemeenschapsgoederen

De campagne wordt gesteund door SIDN fonds en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Het ministerie stimuleert de opschaling van digitale gemeenschapsgoederen. Publicroam valt onder die noemer omdat het privacyvriendelijk is, zo veilig mogelijk en gebruikmaakt van open standaarden. Hetzelfde geldt voor eduroam en govroam, soortgelijke wifi-roamingdiensten voor respectievelijk onderwijs en onderzoek en voor overheden.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren