Overheid in transitie
Nieuws

Nieuwe Europese samenwerking digitale gemeenschapsgoederen

Beeld: Shutterstock

Een nieuw Europees initiatief moet Europa sterker maken tegenover big tech. Het European Digital Infrastructure Consortium (EDIC) is een samenwerkingsverband op het gebied van digitale gemeenschapsgoederen, of digital commons. Het is een initiatief van Nederland, Frankrijk, Estland en Duitsland.  

Digitale gemeenschapsgoederen is een wat ambtelijke term voor een digitale infrastructuur waarvan het eigenaarschap niet in handen is van commerciële spelers. Denk aan open source software en hardware, open data, open onderwijsmaterialen en open standaarden. Ze zijn niet van één eigenaar, maar ze worden ontwikkeld, beheerd en onderhouden door een collectief. Daarmee vormen ze een alternatief voor ‘bestaande niet-waardengedreven aanbieders’, zo beschrijft de Rijksoverheid het wat omfloers. Big tech dus.

Digitale gemeenschapsgoederen vormen een alternatief voor ‘bestaande niet-waardengedreven aanbieders’, oftewel big tech.

Digitale soevereiniteit

De samenwerking is bedoeld om de Europese digitale soevereiniteit te versterken. Met het Digital Commons EDIC willen de samenwerkende landen de digitale wereld vormgeven op een manier die aansluit bij Europese waarden zoals privacy, transparantie en gelijkheid.

Fysieke centrale plek

Er bestaan al allerlei nationale en lokale initiatieven in de EU op het gebied van digitale gemeenschapsgoederen. Het Digital Commons EDIC wil ze ondersteuning bieden in de vorm van technische bijstand, juridische hulp en ondersteuning bij fondsenwerving voor projecten. Er komt een fysieke centrale plek en een online platform voor de gemeenschap.

Online bijeenkomst

In de komende maanden gaan de deelnemende landen verder werken aan de oprichting van het Digital Commons EDIC en een officiële aanvraag indienen bij de Europese Commissie. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) wijdt een online bijeenkomst aan de plannen op dinsdag 2 juli.

Lees ook: 

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren